• Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, aceasta fiind o evaluare de etapă, în care experții europeni cer detalii ca parte a procesului de evaluare, au explicat, pentru Hotnews, surse apropiate discuțiilor. Asta nu înseamnă însă că documentul a fost respins sau retrimis autorităților române, după cum a subliniat, în această dimineață, și premierul Florin Cîțu.

PNRR, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral pe 2 iunie. Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană în baza PNRR, 29,2 miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

Comisia Europeană a transmis joi, 10 iunie, zeci de observaţii pe tema PNRR, conform Hotnews.

Aceasta este o evaluare de etapă, experții europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare și trimitere de clarificări

Potrivit Hotnews, în ceea ce priveşte Sistemul de management al apei, una dintre critici vizează faptul că valorile asumate pentru ţinte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor.

În ceea ce priveşte Transportul sustenabil, Comisia Europeană menţionează că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu şi nu sunt clare explicaţiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.

Despre Fondul pentru Valul Renovării nu este clar cum se obţine costul total de 1 miliard de euro, întrucât există neconcordanţe între informaţii

La alte investiţii se precizează că nu sunt furnizate punctele de referinţă şi metodologia de cost.

Referitor la Fondul local pentru tranzitia verde şi digitală, CE menţionează că justificarea costurilor este insuficientă sau lipseşte, relatează news.ro, care citează Hotnews.

Şi la proiectul România Educată există critici, una dintre acestea vizând faptul că Guvernul trebuie să explice fiecare investiţie, nu grupate.

În ceea ce privește domeniul Sănătate – subcapitolul infrastructură spitalicească nouă, Comisia arată inadvertențe între costurile conținute într-un fișier Excel și cele dintr-un fișier Word, potrivit Economedia.

Vineri dimineață, premierul Florin Cîţu a reacţionat pe Facebook, după apariţia informaţiilor referitoare la criticile Comisiei Europene faţă de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Șeful Executivului a declarat că documentul nu a fost respins şi nici nu a fost retrimis, dar nu a făcut nicio remarcă privind obiecțiile ridicate de Comisia Europeană pe tema PNRR.

Cristian Ghinea, pariu cu Marcel Ciolacu pe tema PNRR: Dacă va fi aprobat, îți dai demisia

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, i-a propus vineri, 11 iunie, un pariu liderului PSD, Marcel Ciolacu, pe tema aprobării sau respingerii PNRR de către Comisia Europeană. „Îți propun următorul pariu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD”, a afirmat Cristian Ghinea pe Facebook.

Replica lui Marcel Ciolacu a venit imediat, tot pe Facebook. „Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale. Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?!”, a scris preşedintele PSD.

Urmărește-ne pe Google News