UPDATE 12:39: Potrivit procedurilor din Parlamentul European, în continuare, președintele Comisiei LIBE urmează să trimită către Consiliul COREPER rezultatul votului de miercuri și apoi se va trece la negocieri pentru a se stabili viitorul procuror-șef al Parchetului European.
Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles
UPDATE 12:35: Laura Codruța Kovesi a obținut 26 voturi în Comisia LIBE, în timp ce principalul său contracandidat, francezul Jean-Francois Bohnert, doar 22 de voturi. Cel de-al treilea candidat, germanul, Andres Rittera, a obținut un singur vot.
Tolo după votul de azi: Engleza lui Kovesi și victoria României
UPDATE 12:26: S-a încheiat votul în Comisia LIBE. Mai mulți membri ai comisiei au lipsit de la vot și și-au delegat mandatul altor europarlamentari, mulți dintre înlocuitori fiind români.
Urmează pauză pentru numărarea voturilor.
UPDATE 12:12: A început votul în Comisia LIBE. Votarea se va face în ordine alfabetică.
UPDATE 12:06: A început ședința Comisiei LIBE și membri se pregătesc de vot. Monica Macovei, Maria Grapini și alte două membre ale comisie vor număra voturile.
S-au împărțit buletinele de vot. Membri comisiei vor bifa numele unuia dintre cei trei candidați. În cazul în care cineva bifează mai mulți candidați, acel vot va fi declarat nul.
Fostul procuror-șef al DNA a fost audiată, marți, în Comisia LIBE din Parlamentul European (PE) pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. În timpul audierii, care a durat aproximativ 70 de minute, Kovesi și-a prezentat activitatea de procuror și a răspuns întrebărilor membrilor comisiei.
Miercuri dimineță s-a modificat procedura de vot pentru cei trei candidați. Fiecare membru al comisiei va avea la dispozișie un singur vot – „pentru”, „împotrivă” sau „abținere” -, nu trei voturi așa cum se decisese marți seara.
Votul din comisia LIBE este direct și secret, ceea ce, spun specialiștii, o dezavantajează pe Kovesi, față de varianta în care ar fi votat doar coordonatorii de grupuri din fiecare comisie.
După audiere, Laura Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia CONT (control bugetar): 12, cu unul mai mult decât francezul Jean-Francois Bohnert (11). Cel de-al treilea candidat, germanul Andres Rittera primit doar un vot.
În cazul în care în comisia LIBE, Kovesi nu va obține cele mai multe voturi, așa cum s-a întâmplat în CONT, urmează o negociere între președinții celor două comisii (britanicul Claude Moraes – LIBE, de la socialiști, și germana Ingeborg Grassle, – CONT, de la popularii europeni).
Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles.
Executivul de la București a anunțat că nu o susține în acest demers al său de a obține conducerea Parchetului European, instituție care urmează să își înceapă activitatea din 2020. Viorica Dăncilă a declarat că Kovesi nu este candidatul României și că nu este susținută.
Mai mult, surse politice au declarat că ambasadorul României la COREPER a primit mandat să voteze împotriva fostei șefe a DNA.
În cazul în care Parlamentul European (prin votul de miercuri) va desemna un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER, se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.
Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef DNA pe 9 iulie 2018, de președintele Klaus Iohannis la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Ulterior, ea a fost delegată la Parchetul General, iar acum candidează pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, aflându-se pe lista scurtă a propunerilor.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro