UPDATE ora 14.50 Prima persoană care va fi audiată în comisia parlamentară de anchetă este jurnalistul Dan Andronic. Acesta se va prezenta luni în fața membrilor comisiei de anchetă. Printre cei care vor mai fi audiați se numără Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Dan Șova, Ana Maria Pătru, dar și Vasile Blaga, la acel moment șef de campanie al lui Traian Băsescu. Și șeful STS Marcel Opriș va ajunge în fața comisiei parlamentare de anchetă.

Mihai Fifor, președintele comisiei, a anunțat că ”toţi cei care au fost implicaţi în evenimentele din 2009 vor fi invitaţi să apară în faţa comisiei”, printre aceștia fiind și Gabriel Oprea.

Întrebat dacă va fi chemat la audieri şi Vasile Dîncu, social-democratul a spus că va veni momentul în care vor fi chemaţi şi cei care s-au aflat la cina organizată acasă la Gabriel Oprea. „Tocmai de aceea ne-am dorit să ne întâlnim prima dată cu domnul Dan Andronic, pentru a relua firul naraţiunii domniei sale şi a identifica persoanele pe care să le invităm la audieri în perioada următoare”, a conchis Mihai Fifor.

„Această comisie a început cu stângul, pentru că este o contradicţie. Pe de o parte, obiectivul propus este aflarea adevărului, până la urmă, despre ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, dar avem surpriza să fie o comisie care încearcă să secretizeze cât mai mult din ceea ce se discută, din ceea ce va rezulta de pe urma acestei comisii”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, la finalul primei şedinţe a comisiei de anchetă.

În prima ședință s-a votat componența comisiei parlamentare de anchetă. Astfel, preşedintele comisiei este senatorul PSD Mihai Fifor. Din comisie mai fac parte Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea – PSD, Steluţa Cătăniciu – ALDE, Cezar Preda, Vasile Vaerga şi Daniel Fenechiu – PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă – USR, Robert Turcescu – PMP şi Antal Istvan – UDMR.

Conducerea Comisiei a decis şi ca toate şedinţele să fie secrete, iar accesul presei a fost restricționat, după primele 20 de minute. După mai multe discuții privind participarea supleanților la ședințe, s-a decis că aceștia pot participa la lucrări dar nu pot lua cuvântul în timpul dezbaterilor.

Potrivit regulamentului comisiei, membrii comisiei nu au voie să facă declarații publice despre dezbateri. În plus, toate ședințele se vor desfășura fără presă. „Există şi un articol foarte ciudat, care prevede că membrii comisiei nu se pot antepronunţa în spaţiul public şi sună destul de vag acest lucru. (…) Cred că este un pic contradictoriu să vrei să faci o comisie care îşi propune să afle adevărul şi tu să încerci să secretizezi ce se întâmplă în acea comisie”, a spus Mihai Goțiu, de la USR, despre această decizie a comisiei.

Nicolicea: Să extindem supleanții și la plen, ca lângă domnul Goțiu să mai doarme încă doi, trei

Deputatul PMP Robert Turcescu a cerut ca și supleanții să fie prezenți la comisie, pentru că este o comisie de anchetă, iar faptele se vor derula episodic. ”Este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente”, a explicat el.

„Hotărârea nu interzice participarea membrilor supleanţi la şedinţă, propun să votăm posibilitatea ca membrii supleanţi să participe la şedinţă”, a afirmat senatorul USR Mihai Goţiu.

„Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavoastră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi, trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa”, a declarat Eugen Nicolicea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News