Preşedintele comisiei, deputatul PSD Rodica Paraschiv, a spus că pentru activitatea comisiei este nevoie de informaţii de la instituția condusă de Alexandru Rafila privind persoanele responsabile de achiziţii, pentru că majoritatea datelor provin din presă. Ea a adăugat că va fi trimisă o adresă şi la Parchetul General.
„Majoritatea datelor care ne-au parvenit în această perioadă au fost datele pe care le-am avut din mass-media, cu excepţia raportului Curţii de Conturi pentru perioada de urgenţă. Ne interesează să ştim dacă sunt dosare deschise şi ştim ceva din presă că ar fi 60 sau 82 de dosare pe această temă, care este stadiul şi toate datele relevante care pot fi transmise”, a explicat şefa comisiei.
Membrii comisiei au propus să fie audiaţi inclusiv foştii miniştrii ai Sănătăţii din perioada de urgenţă şi de alertă, reprezentanţii Curţii de Conturi, ai Unifarm, Romarm. Victor Costache, Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, și Ioana Mihăilă au fost miniștrii sănătății din acea perioadă.
Camera Deputaţilor a decis, cu 245 de voturi pentru, opt împotrivă şi o abţinere, prelungirea cu 60 de zile a termenului de întocmire a raportului Comisiei de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României. Termenul prevăzut iniţial era de 90 de zile de la data constituirii comisiei şi aprobării componenţei.
Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat pe 2 februarie că au fost trimise în judecată 72 de dosare penale în care sunt implicați „zeci de inculpaţi” și care au legătură cu pandemia de COVID. La finalul anului 2022, prejudiciul estimat în toate dosarele în lucru era de peste 4,2 miliarde de euro, față de 1,6 miliarde în 2021, potrivit raportului de activitate al instituției.
Libertatea a scris pe larg despre achiziţiile publice efectuate în pandemie
În aprilie 2020, Libertatea a publicat un document care arăta că numele lui Raed Arafat apare pe documentele de cumpărare de măști de protecție supraevaluate pentru COVID-19, după ce el ceruse imunitate la achizițiile medicale.
În mai 2020, ziarul a scris că trei angajați ai Agenției pentru Achiziții Publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției lui Arafat.
În ianuarie 2021, Libertatea a notat că 10% din aerotermele cumpărate prin Sistemul de Achiziții Publice în 2021 au fost luate de spitale. La Institutul Matei Balș, mai multe voci au susținut că saloanele în care erau internați pacienții erau încălzite cu aeroterme.
În ianuarie 2022, ziarul a dezvăluit că Jandarmeria a cumpărat măști de aproape 100.000 de euro, fără licitație, invocând „evenimente neprevăzute”, după 2 ani de pandemie.
În aceeași lună, Libertatea a scris, folosind stenograme, că înregistrările DNA din cazul lui Adrian Ionel, fost director al UNIFARM, arată pe mâna cui a dat Ministerul Sănătății o jumătate de miliard de euro de cheltuit fără licitație, cea mai mare sumă avută vreodată la dispoziție în achizițiile statului român în doar câteva luni.
În mai 2022, DNA a anunțat că fosta șefă a Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, și un consilier sunt urmăriți penal pentru atribuirea unui contract supraevaluat de achiziții de măști de protecție în valoare de peste 50 de milioane lei. Este vorba despre 1.750.000 de măști de protecție de la SC Romwine & Cofee SRL din Giurgiu. Libertatea a scris încă din 2020 că prețurile măștilor aduse de Romwine – Sanimed sunt de trei ori mai mari decât cele ale concurenței, iar Romwine este o firmă-paravan.
Totodată, potrivit unei investigații publicate de Libertatea în decembrie 2022, DSU, departamentul din MAI condus de Raed Arafat, a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare, care arată ca locurile de joacă gonflabile din mall și au costat 72.000 de euro bucata.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro