UPDATE ora 13.10 Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a aprobat, luni, raportul proiectului de modificare a legii organizării judiciare. Votul final urmează să fie dat în plenul Camerei Deputaților, cel mai probabil marți. Dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară au durat patru zile
În favoarea raportului au fost înregistrate 14 voturi ale reprezentaţilor PSD, ALDE şi UDMR şi 5 voturi au fost împotrivă, respectiv ale PNL şi USR. Una dintre principalele modificări adoptate de comisie o reprezintă înfiinţarea Secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie. Această secţie îşi va începe activitatea în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.
Secția specială pentru investigarea „infracțiunilor din justiție”, cele comise de judecători și procurori, va funcționa în cadrul Parchetului General.
UPDATE ora 11:28. Investigarea magistraților a fost votată în Comisia pentru legile justiției. Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache, a adoptat luni, cu 14 voturi ”pentru” şi 5 voturi ”împotrivă”, un raport de admitere pentru Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca actul normativ să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor.
Reprezentanţii PNL şi USR au criticat intenţia PSD-ALDE de a modifica Legea 317/2004 privind CSM, arătând că încă nu e clar ce variantă referitoare la Inspecţia judiciară s-a propus, modificările fiind cunoscute pe ultima sută de metri.
Deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a precizat că nu există niciun fel de justificare ca PSD-ALDE să intre cu „bocancii” peste legile justiţiei.
„Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificaţi această lege. Comisia Europeană v-a cerut să discutaţi cu Comisia de la Veneţia. CSM, aici de faţă, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect aşa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer şi la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecţie Judiciară”, a declarat Predoiu.
Comisia pentru legile justiției, condusă de social-democratul Florin Iordache a decis, joi, înființarea unei secții speciale pentru investigarea „infracțiunilor din justiție”, care îi va ancheta pe magistrați. PSD a susținut ideea înființării unei Secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, în timp ce reprezentanţii PNL şi USR au criticat amendamentul, arătând că, astfel, se diminuează competenţele DNA.
Propunerea a venit de la Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR). Împotriva înființării unei direcții sau secții speciale s-au pronunțat atât reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, cât și procurorii și judecătorii. Singurii care au pledat în favoarea înființării unei structuri care să-i ancheteze pe magistrați au fost reprezentanții UNJR.
Reprezentanta Parchetului General a arătat că Direcția Națională Anticorupție nu va mai putea investiga unele infracțiuni de corupție prin înființarea acestei noi structuri.
”Nu mă pot opri să fac două observații legate de această înaltă competență (a DNA – n.r.). Dacă această înaltă competență înseamnă să citezi peste 400 de copii în instanță ca să reușești să desființezi Liceul Catolic, dacă această competență înseamnă ca, în urma alegerilor, să te duci cu Biblia după bătrâni, să-i pui pe capota mașinii să jure, atunci eu m-aș cam lipsi de această înaltă competență”, a spus și deputatul UDMR Marton Arpad.
Proiectul de modificare a statutului magistraților, primul proiect din pachetul de reformă a justiției, a provocat un scandal imens în plen. Opoziția a încercat să blocheze dezbaterea, cerând retragerea proiectelor controversate de pe ordinea de zi, dar propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Dezbaterile au degenerat, iar parlamentarii USR au urcat la tribună cu o portavoce, pentru a-și citi amendamentele. După prânz, deputații au început votul pe articole și amendamente admise și respinse, iar ședința s-a încheiat după 13 ore, în jurul orei 22.00.
Amendamentul PSD și ALDE care propune obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului, în caz de eroare judiciară, a fost adoptat, deși inițial avea altă formă în comisie. Proiectul a fost adoptat pe articole, iar votul final urmează să fie dat săptămâna aceasta, cel mai probabil marți.