UPDATE ora 13.45 Comisia a adoptat un amendament care prevede că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor. Ministrul justiţiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.”
De asemenea, pentru a fi numiţi în cadrul DIICOT, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregatire proefsionala, o conduită morală ireproşabilă, o vechime de cel puţin 8 ani în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma interviului organizat de comisia constituită în acest scop”.
Parlamentarii au mai decis că ”în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se pot înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului şef al acestei direcţii, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în nou alineat (1) al articolului 86 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
În prezent, legea prevede că DNA poate înfiinţa servicii teritoriale doar prin ordin al procurorului şef al Direcţiei, fără niciun aviz din partea altor instituţii.
Comisia pentru legile justiției a revenit la dezbaterile pe a doua lege din pachetul de reformă a justiției, legea 304 privind organizarea judiciară. Un astept importatt din această lege se referă la intenția majorității PSD-ALDE și a Ministerului Justiției de a înființa o secție specială de investigare a magistraților. Amendamentul este susținut și de cei de la Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).
Deputatul PNL Cătălin Predoiu a declarat, la începutul ședinței, că o parte dintre membrii Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei au primit amendamente la proiectul de modificare a Legii 304/2004 în noaptea de miercuri spre joi.
„Aseară, la ora 12.30, o parte dintre membrii comisiei am primit pe email o serie de amendamente propuse de UNJR privind înfiinţarea unei secţii speciale de anchetă a magistraţilor în cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competenţa DNA în cazul în care în fapte de corupţie sunt implicaţi magistraţi este evaporată. Este o lovitură care se încearcă la adresa competenţei DNA”, a spus Predoiu.
El a menționat că PNL se va opune acestei propuneri şi va cere ca „în jurul mesei de şedinţă să existe toţi reprezentanţii sistemului judiciar”.
Comisia a decis, până în prezent, că judecătorii sunt obligați să redacteze hotărârile în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării sentințelor, iar în cazurile temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile de cel mult două ori”.