UPDATE ora 11.50 Membrii comisiei au abrogat articolul aflat în vigoare din Legea statutului judecătorilor și procurorilor, potrivit căruia președintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor.

Propunerea de eliminare a acestei prevederi a aparținut Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și a fost preluată de ALDE.

Senatorul liberal Iulia Scântei a punctat că președintele este șeful CSAT și trebuie să aibă dreptul de a refuza numirea unui judecător sau procuror. Liberala Alina Gorghiu a subliniat că nu trebuie modificat un articol care a funcționat bine până acum.

„Pun întrebarea celor care vor modificarea articolului: ce nu a funcționat de se dorește modificarea articolului?. Nu a existat niciun caz în care Președinția să fi refuzat numirea. Dacă a funcționat bine, simțim nevoia de a schimba ceva ce a funcționat bine?”, a afirmat Gorghiu.

Abrogarea articolului a fost votată cu 15 voturi pentru și 7 împotrivă.

Comisia a luat o pauză, pentru dezbaterea moțiunii de cenzură și urmează să se reunească, din nou, după-amiază.


Deputatul PNL Ioan Cupșa a declarat, la începutul ședinței, că parlamentarii liberali s-a reîntors la dezbateri în ideea că va avea loc o dezbatere reală în comisie. El a cerut revenirea la unele amendamente discutate miercuri, însă Florin Iordache i-a răspuns că procedural nu poate face acest lucru.

Toate propunerile asociațiilor profesionale, nu majoritatea, vă rugăm să le treceți ca amendamente pentru a putea fi susținute în plen”, a cerut liberalul.

La rândul lui, deputatul USR Stelian Ion a atras atenția că ”marea majoritate a amendamentelor CSM au fost respinse”.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus căp este exclus să se reia dezbaterea, pentru că ”liberalii nu au fost prezenți”.

”Se vorbește despre amendamente depuse în Senat. USR a depus amendamente ieri, la ora 8.00, în ultima clipă. Și apoi vă plângeați că nu se află în tabel”, a spus Nicolicea.

Marton Arpad de la UDMR a declarat, la rândul lui, că asociațiile profesionale din justiție au propus amendamente care se bat cap în cap. ”Va trebui să alegeți pe care le susțineți, pentru că va fi interesant să le susțineți pe toate”, a spus deputatul UDMR.

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur dezbaterile la legile justiției.

”Sunt foarte îngrijorat, se poate constata cu uşurinţă un dialog al surzilor”, a spus șeful statului, despre activitatea comisiei speciale din Parlament, condusă de Florin Iordache. Președintele atrage atenția că CSM a dat un aviz negativ, și societatea civilă a criticat amendamentele, și le cere parlamentarilor să facă ”o consultare reală”.

Președintele a afirmat, la Ploiești, că este foarte bine că se lucrează la Parlament şi seara şi dimineaţa, important nu este când se lucrează, ci rezultatul să fie unul rezonabil.

Comisia specială de elaborare a legilor justitiei a votat, miercuri, un amendament propus de deputatul ALDE Steluta Cătăniciu, la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care îi obligă pe judecători și pe procurori ”sa se abțină de la manifestări sau exprimări defăimătoare față de celelalte puteri ale statului, respectiv Parlament sau Guvern.

Parlamentarii din comisia specială pentru legile justiției au adus mai multe amendamente la pachetul de legi. Astfel, comisiile parlamentare de control SRI și SIE verifică declarațiile magistraților privind legăturile cu serviciile secrete. În plus, judecătorii, procurorii și magistrații asistenți completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii.

Citește și: Atenție, șoferi! Specialiștii spun că iarna aceasta se va face o deszăpezire…periculoasă: autoritățile vor folosi sare fără nisip!

 
 

Urmărește-ne pe Google News