Potrivit liberalilor, între considerentele sesizate Curții Constituționale se numără lipsa de claritate și precizie a obiectivului definit al comisiei speciale, fapt care generează impredictibilitate cu privire la procedura de legiferare, restrângerea competențelor prevăzute comisiilor parlamentare permanente de a dezbate proiecte din domeniul de analiză alocat acestora, generarea unei neclarități asupra ordinii de sesizare a camerelor Parlamentului, încălcarea prevederilor constituționale privitoare la inițierea propunerilor legislative, îngrădirea accesului mass-media la lucrările comisiei speciale.

”Așa cum am arătat și în alte sesizări de neconstituționalitate referitoare la constituirea unor comisii parlamentare speciale, prin modul în care  sunt formulate dispozițiile de la art. 1 alin. (1) lit. b) și lit. d) nu rezultă cu claritate şi precizie care este rolul acestei Comisii speciale prin raportare la rolul comisiilor permanente ale celor două Camere cu atribuții în domeniul actelor normative cu incidență asupra domeniului securității naționale, prin raportare la comisiile permanente ale Camerei Deputaților şi Senatului, în special cele de apărare, ordine publică și siguranță națională”, se arată în sesizare.

PNL spune că lipsa de claritate şi precizie a acestui scop prin raportare la celelalte obiective ale Comisiei speciale generează impredictibilitate cu privire la procedura ulterioară de legiferare pe care trebuie să o urmeze cele două Camere.

”Fie este vorba de o comisie specială ce elaborează propuneri legislative noi, caz în care procedura legislativă nu ar mai trebui să parcurgă etapa obligatorie a avizării de către comisiile permanente ale celor două Camere, fie este vorba de o comisie sui-generis, care se adaugă în procedura avizării legilor de către comisiile permanente. Această neclaritate este de natură să conducă la încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituție, întrucât lasă loc arbitrariului şi incertitudinii în procesul de legiferare”, se precizează în comunicat.

Liberalii mai afirmă că instituirea în beneficiul Comisiei speciale a acestei competențe generale de a examina, modifica și completa toate actele normative cu incidență asupra securității naționale încalcă principiul bicameralismului, eliminând din competența comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, așa cum este aceasta stabilită pe cale regulamentară, dezbaterea iniţiativelor şi proiectelor legislative existente sau viitoare cu incidenţă într-un întreg domeniu de reglementare ce ținea de competența lor exclusivă.

Parlamentul a votat înființarea comisiei speciale pentru legile securității naționale în urmă cu două săptămâni. S-au înregistrat 208 voturi “pentru” şi 92 “împotrivă”, comisia urmând să analizeze și să actualizeze cadrul normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale. Comisia va avea 15 membri desemnaţi de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat, potrivit configuraţiei politice, iar ședinţele sunt publice.

Comisia va fi condusă de Claudiu Manda. Senatorul PSD, care este și șef al comisiei pentru controlul Serviciului Român de Informații, a fost ales marţea trecută preşedinte al Comisiei parlamentare speciale.

Citește și: #Salvați Pipera/“Blocul groazei” a fost cândva în ”inima cartierului”. 100 de persoane au fost evacuate cu scandal | FOTOGALERIE

 
 

Urmărește-ne pe Google News