Potrivit deciziei Birourilor permanente reunite, comisia va fi formată din 15 membri, 7- PSD, 3- PNL, 1- USR, 1- UDMR, 1- ALDE, 1- PMP, 1- minorităţi. Preşedintele comisiei va fi de la PSD, vicepreşedintele de la PNL, iar secretarul comisiei, de la ALDE.
Parlamentarii și-au stabilit mai multe obiective, prin înființarea comisiei: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.
Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.
Parlamentarii mai vor să afle identificarea numărului de mandate efectiv obţinute de la procuror, determinarea numărului de acte de constatare întocmite în baza legii 191/1998 care au fost folosite ca mijloace de probă în cauze aflate în stadiul de cercetare penală sau în faţa instanţelor judecătoreşti, verificarea procedurii activităţii proprii de apărare a secretului de stat şi de prevenire a scurgerii de date sau de informaţii, existenţa unor verificări, în ultimii cinci ani, referitoare la achiziţii publice şi la fondul operativ, din partea Curţii de Conturi sau a altor instituţii, verificarea modalităţii de gestionare a informaţiilor menţionate în rapoartele ofiţerilor de protecţie a demnitarilor care nu se încadrează în obligaţiile prevăzute pentru elaborarea rapoartelor, conform legii 191.
PNL: Din nou PSD vine cu bârfe de pe piaţă să încerce să le acrediteze sau să le legitimeze în forurile superioare ale statului
Parlamentarii PNL şi USR au criticat joi înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitatea şefului SPP, apreciind că aceasta este „de decor, strict de imagine”, fiind inutilă în condiţiile în care există deja comisii cu atribuţii în acest sens.
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a afirmat, la finalul şedinţei Birourilor reunite ale celor două Camere, că este vorba de fapt de „bârfe vânătoreşti de pe Lacul Belina”, această comisie neavând de fapt un rol pentru aflarea adevărului.
„Din nou PSD vine cu bârfe de pe piaţă să încerce să le acrediteze sau să le legitimeze în forurile superioare ale statului, şi anume cu această presupusă bârfă că cineva ar fi spus că nu ştiu cine trebuie să plece că altfel este arestat sau diverse alte chestiuni legate de dl Pahonţu şi de SPP. Astfel, s-a introdus pe ordinea de zi înfiinţarea comisiei de anchetă a acestor bârfe, care sunt poveşti vânătoreşti de pe Lacul Belina. Ceea ce noi credem în acest moment este că această comisie nu îşi are rostul pentru aflarea adevărului”, a spus deputatul PNL.
Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a spus că în şedinţa Birourilor reunite a fost respinsă o iniţiativă a parlamentarilor Uniunii privind constituirea unei alte comisii privind modificarea, armonizarea şi ameliorarea sistemului de vot, în schimb a fost votată înfiinţarea „unei comisii de decor, de imagine”.
„PSD şi ALDE, după ce au creat faimoasa Comisie Iordache de masacrare a Justiţiei, îşi creează o altă comisie de data asta de imagine, pur imagine, pentru verificarea domnului general Pahonţu şi în schimb refuză o comisie specială pe care USR o propune – şi anume o comisie prin care încercăm să modificăm, să armonizăm şi să ameliorăm sistemul de vot din această ţară. USR susţine revenirea la alegerile de primari în două tururi, facilitarea votului prin corespondenţă pentru întreaga diasporă românească (…) şi reducerea numărului de semnături pentru a putea candida. Această iniţiativă a USR a fost respinsă în Biroul permanent reunit”, a spus Alexandrescu.
PSD a decis, miercuri, în forul de conducere, înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP.
„Astăzi (miercuri – n.r.) am decis împreună cu domnul preşedinte Tăriceanu să convocăm Biroul permanent reunit pentru mâine (joi – n.r.), la ora 12,00, având ca punct principal pe ordinea de zi înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP, domnul Pahonţu, şi să vedem dacă a implicat instituţia în activităţi dincolo de sfera atribuţiilor legale”, a spus Dragnea la sediul PSD înainte de începerea şedinţei conducerii partidului.
El a adăugat că nu ştie dacă la această comisie va fi invitată şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
„Nu ştiu ce va face comisia, comisia trebuie să se uite pe obiectivele stabilite pentru înfiinţarea ei”, a spus Dragnea, întrebat dacă va fi audiată la comisie şi şefa DNA.
Citește și: Laura Codruţa Kovesi: „Vlad Cosma era martor protejat într-un dosar. De foarte multe ori, a venit din proprie iniţiativă şi a formulat denunţuri”