Săptămâna trecută, Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia pentru controlul SRI, președintele comisiei SRI, Claudiu Manda relatând că oficialul SRI a spus că o cunoaște pe procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul „Tel Drum”, în care este urmărit penal președintele PSD, Liviu Dragnea.
„A spus că se cunosc, că au colaborat, că Lăncrăjan a colaborat bine cu SRI, că au fost şi momente în care au avut şi dispute. Au fost momente în care Lăncrăjan viza o serie de persoane din SRI şi a încercat să explice şi au fost tensiuni la momentul respectiv, spunând că este în competenţa Parchetului Militar să urmărească dacă s-au săvârşit infracţiuni”, a spus Claudiu Manda, precizând că Dumbravă a negat că ar fi ajutat-o pe Lăncrănjan în carieră.
USR: ”Am ajuns într-un moment în care, din păcate, Comisia SRI nu-şi mai îndeplineşte rolul ei legal, ci a intrat în siajul luptelor politice”
Deputatul USR Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, membru în Comisia SRI, a declarat că decizia de solicitare a demisiei generalului Dumbravă a fost una politică şi că PSD sacrifică orice, chiar şi militari de carieră, pentru a-l salva pe Dragnea.
”Am ajuns într-un moment în care, din păcate, Comisia SRI nu-şi mai îndeplineşte rolul ei legal, ci a intrat în siajul luptelor politice care nu ar trebuie să aibă loc în această Comisie, care are un singur scop, de a verifica legalitatea acţiunilor SRI”, a spus deputatul USR.
El a arătat că decizia de solicitare a demisiei generalului Dumbravă, votată cu majoritate de Comisia SRI, contravine Hotărârii nr. 30 a Parlamentului prin care Comisia este înfiinţată şi care stipulează datoria Comisiei de a apăra onoarea SRI şi a cadrelor SRI.
”În cazul domnului Dumbravă nu există nicio probă clară care să arate vreo suspiciune că ar fi comis ceva în afara atribuţiunilor de serviciu. Ce s-a făcut azi se încadrează doar într-o luptă politică în care PSD sacrifică orice, chiar şi un militar de carieră, pentru a arunca o umbră asupra acuzaţiilor care sunt aduse conducătorului acestui partid (Liviu Dragnea, n.r.)”, a spus deputatul USR.
El a arătat că a votat împotriva acestei decizii întrucât nu a găsit niciun argument solid. „Acuzaţiile făcute de domnul Manda nu au motivaţie reală, nici în afirmaţiile făcute de petenţi la audieri, nici în documentaţia primită de la SRI. Cred că domnul Dumbravă, din ce am văzut la audierea sa, e un militar profesionist care şi-a făcut datoria respectând legea. (…)Până acum nu am găsit niciun motiv temeinic care să arate că SRI şi-ar fi depăşit cumva mandatul legal”, a spus deputatul USR.
SRI solicită comisiei parlamentare să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic
SRI a reacționat, marți dimineață, la intenția comisiei SRI, privindu-l pe Dumitru Dumbravă. Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI a hotărât ca dialogul interinstituţional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului.
”Serviciul Român de Informaţii a luat act de declaraţia făcută în mass-media de către preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, domnul senator Claudiu Manda, privind posibila solicitare de demisie a unui ofiţer cu atribuţii administrative din cadrul SRI. (…) Pentru a elimina suspiciunile menţionate de preşedintele comisiei, domnul Claudiu Manda, în ceea ce priveşte corespondenţa între SRI şi comisie, Biroul Executiv a hotărât, în şedinţa de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstituţional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului”, se arată în comunicat.
Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicită tuturor membrilor comisiei parlamentare ”să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic” şi îşi manifestă totodată „determinarea de a continua cooperarea corectă şi de bună credinţă în conformitate cu cadrul normativ care reglementează relaţionarea interinstituţională”.
Citește și: Mesajul Departamentului de Stat al SUA pentru Parlamentul României: Nu slăbiți Justiția!