Comisia Europeană a propus miercuri ca statele membre să își reducă consumul de gaze cu 15% în următoarele luni (din august până în martie 2023), pentru a se asigura că o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze din Rusia nu va perturba serios industria și nu va lăsa casele europenilor neîncălzite, în mijlocul iernii.

De asemenea, executivul UE vrea să aibă puterea de a impune reduceri obligatorii ale consumului de gaze în întregul bloc comunitar, în cazul unei crize grave de aprovizionare.

Statele membre ale UE vor discuta măsurile propuse în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei ce va avea loc marțea viitoare.

Pentru ca acestea să fie aprobate, capitalele naționale ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a ceda Bruxelles-ului competențele lor în materie de politică energetică.

https://www.reuters.com/business/energy/bracing-russian-gas-cuts-eu-readies-plan-cut-demand-2022-07-20/

Europa face eforturi pentru a-și umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, pentru a avea un tampon în cazul în care Moscova va restricționa și mai mult livrările, în semn de răzbunare pentru sprijinul european acordat Ucrainei.

Mai multe țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor de gaze rusești, iar oficialii europeni spun că o oprire totală a livrărilor de gaz rusesc este posibilă.

Propunerile Bruxelles-ului s-au lovit însă deja de rezistență din partea unor țări, care consideră că planurile lor nu au nevoie de un impuls din partea UE.

Printre cei care se opun obiectivelor obligatorii ale UE se numără Polonia, care și-a umplut depozitele de gaze la 98% din capacitate, după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze în aprilie. Alte țări au depozitele mai puțin pline – Ungaria, de exemplu, este la 47%.

Dar oficialii UE spun că este esențial ca toate țările să acționeze acum, în loc să aștepte ca Rusia să întrerupă aprovizionarea.

„Dacă așteptăm, va fi mai scump și va însemna că vom dansa după cum va cânta Rusia”, a spus un oficial, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a avertizat că o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale rusești ar putea arunca economiile europene în recesiune, accentuând criza gazelor care a dus la creșterea facturilor la consum.

Moscova furniza 40% din gazul consumat în UE înainte de invazia din Ucraina. De atunci livrările au scăzut sub 30% din media înregistrată în perioada 2016-2021.

Bruxelles-ul a sugerat și alte măsuri pe care guvernele le pot lua pentru a reduce consumul de gaze, inclusiv compensații pentru companiile care reduc consumul și limitări ale temperaturilor în clădirile publice. De asemenea, guvernele ar trebui să decidă ordinea în care ar forța industriile să închidă producția, în caz de criză.

În conformitate cu normele UE, gospodăriile sunt clasificate drept „consumatori protejați” și ar evita astfel de restricții.

Rusia a sistat livrările de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de întreținere. Surse bine informate au declarat pentru Reuters că fluxurile vor fi probabil reluate, joi, în ciuda temerilor europene, dar sub capacitatea maximă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News