Comisia Europeană a cerut Ungariei să „ia măsuri urgente” pentru a permite postului Klubradio să emită în continuare, după ce instituția media a pierdut un apel depus împotriva deciziei de ridicare a licenței.
Postul de radio, care emite de 19 ani, găzduiește frecvent comentatori care critică politicile guvernului.
Mesajul Comisiei Europene a fost transmis pe 12 februarie, într-o scrisoare semnată de directorul pentru reţele de comunicaţii al Comisiei Europene, Roberto Viola, către ambasadorul Ungariei la UE, Tibor Stelbaczky.
„Vă solicit să vă asiguraţi că utilizarea actuală a acestei frecvențe poate continua până când deciziile finale cu privire la respingerea reînnoirii (licenței) şi cu privire la orice nouă atribuire devin obligatorii”, precizează Comisia Europeană.
„Solicit autorităților maghiare să ia măsuri urgente, în așteptarea procedurilor judiciare în curs și a deciziilor finale privind dreptul de folosire a frecvenței, să asigure că reglementările UE sunt respectate, evitând prejudiciul ireparabil pentru actualul deținător al frecvenţei”, mai spune scrisoarea executivului UE.
Mesajul mai precizează că postul de radio riscă să își piardă licența de emisie pe baza unor motive juridice „foarte discutabile”.
O purtătoare de cuvânt a Ambasadei Ungariei la UE a confirmat primirea scrisorii și a precizat că aceasta va primi un răspuns de la autoritățile maghiare.
Autoritățile de la Budapesta au refuzat să reînnoiască licența Klubradio, invocând mai multe încălcări ale reglementărilor comise de postul de radio. Klubradio a pierdut un apel prin care a atacat decizia autorității, ceea ce înseamnă că de duminică va putea emite doar online.
Scrisoarea Comisiei UE a subliniat că Ungaria ar trebui să respecte libertatea de expresie și să onoreze principiul proporționalității.
Premierul maghiar Viktor Orban a fost frecvent criticat în UE pentru presiunea exercitată asupra presei independente, a organizațiilor non-guvernamentale și a justiției.
În ultimii ani, publicațiile independente s-au închis sau au fost cumpărate de oameni de afaceri apropiați de guvernul de la Budapesta.
Ultima lovitură a fost dată chiar anul trecut, prin demiterea redactorului-șef al celui mai mare site independent de știri, Index, care a determinat și plecarea în masă a jurnaliștilor de acolo.
În paralel, criticii au subliniat că presa de stat nu face decât să preia linia oficială a guvernului.
Reporteri fără frontiere plasează Ungaria pe locul 89 în Indexul Libertății Presei.