Comisia Europeană va recomanda ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la aderare, au precizat mai multe surse oficiale familiare cu deliberările care au avut loc luni pe această temă la Bruxelles, scrie Politico.
Dezbaterea din Colegiul Comisarilor a venit după o vizită surpriză efectuată sâmbătă la Kiev de Ursula von der Leyen, a doua călătorie a șefei executivului european în Ucraina, de la debutul invaziei.
Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au cerut în mod repetat UE să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la aderare, argumentând că acest lucru ar spori în mod substanțial moralul pe front.
Ei au arătat că de la revolta din 2013-2014, cetățenii ucraineni și-au riscat în mod repetat viețile, luptând pentru un viitor liber și democratic în UE.
Oficialii familiari cu discuțiile dintre comisari au subliniat că aceștia sunt conștienți de sacrificiile făcute de ucraineni, precum și de faptul că UE trebuie să trimită un semnal clar lui Vladimir Putin că Rusia a pierdut orice șansă de a păstra Kievul în sfera sa de influență.
„Comisia nu uită că Ucraina este singura țară din Europa unde oamenii au murit, unde oamenii au fost împușcați pentru că se aflau pe străzi purtând steagurile UE”, a spus un înalt oficial european. „Acum nu le putem spune «Ne pare rău, fluturați steagurile greșite»”, a observat oficialul, citat de Politico.
Totuși, recunoașterea oficială a Ucrainei drept stat candidat este un pas care are nevoie de susținerea unanimă a tuturor celor 27 de șefi de state și de guverne din Consiliul European, care vor discuta această chestiune la un summit de săptămâna viitoare.
Oficialii și diplomații europeni spun că cel puțin trei țări se opun acestei mișcări.
Un pas important pentru moralul ucrainenilor
Susținătorii candidaturii Ucrainei au declarat că orice întârziere în acordarea statutului de candidat ar fi profund demoralizatoare pentru Kiev, în condițiile în care forțele rusești continuă să ocupe mari porțiuni din sudul și estul țării și fac presiuni pentru a cuceri întreaga regiune estică Donbas.
În ultimele săptămâni, unii lideri, printre care Emmanuel Macron, au sugerat că Ucraina ar putea primi mai degrabă un statut intermediar, în relația cu UE. Macron a arătat că, chiar dacă Ucraina este recunoscută ca țară candidată, ar avea nevoie de mai mult de un deceniu, conform procedurilor de aderare existente, pentru a se alătura în cele din urmă UE.
Moldova și Georgia au depus la rândul lor cereri pentru statutul de candidat, iar oficialii au declarat că, în general, comisarii au fost favorabili Moldovei, unde există în prezent un guvern ferm pro-UE, dar că au fost mai puțin încrezători în ceea ce privește Georgia, unde în ultimii ani au existat tulburări politice generalizate și un regres democratic notabil.
În cadrul discuțiilor privind statutul de candidat pentru Ucraina, Moldova și Georgia, mulți oficiali și diplomați ai UE au remarcat ritmul lent al negocierii cu țările din Balcanii de Vest.
Macedonia de Nord a fost declarată țară candidată în 2005, Muntenegru a primit această denumire în 2008, iar Serbia și Albania au fost recunoscute ca țări candidate în 2009.
Dezbaterea de luni dintre comisari a atins și aspecte mai largi legate de felul în care ar putea arăta o UE extinsă în viitor, inclusiv dacă va continua să existe un comisar din partea fiecărui stat membru.
Kievul face eforturi pentru a-i convinge pe sceptici
În acest timp, un oficial de la Palatul Elysée a reluat comentariile lui Macron. sugerând la rândul lui că eventuala acordare a statutului de candidat ar fi oricum începutul unui lung proces spre aderare.
„Odată ce Ucraina va obține, potențial, statutul de candidat, trebuie să vedem și când vor începe negocierile”, a declarat oficialul.
„Și știți că metodologia de aderare la UE prevede o negociere pe capitole și o negociere reversibilă în funcție de cum evoluează țara. Prin urmare, există cerințe care corespund standardelor UE și, oricum, acestea vor fi foarte solicitante pentru Ucraina”, a întărit el.
În prezent, Franța deține președinția rotativă a Consiliului UE și, ca atare, are un rol-cheie în pregătirea dezbaterilor din cadrul Consiliului European.
„Vă reamintesc”, a adăugat oficialul francez, „toți ceilalți candidați așteaptă, uneori de foarte mult timp”.
La Kiev, Ihor Zhovkva, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Zelenski, a declarat că oficialii lucrează la capacitate maximă pentru a convinge guvernele UE care sunt reticente.
„Merităm cu adevărat următorul pas, care este statutul de candidat”, a declarat Zhovkva pentru Politico. „Este foarte departe de aderare. Nici măcar nu se deschid negocierile de aderare. Merităm cel puțin acest lucru”, a spus el.
„Când îi întrebi pe soldații ucraineni care luptă undeva în Donbas sau în sudul Ucrainei împotriva agresiunii rusești: «Vreți să faceți parte din familia Uniunii Europene?», ei răspund: «Da, cu siguranță. Deoarece pentru asta lupt. Nu lupt doar pentru Ucraina, ci și pentru valorile europene. Lupt împotriva agresiunii (rusești) în Europa», a mai declarat oficialul.