Sezonul de reproducere stă la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa două turiste, o româncă şi o austriacă, în condiţiile în care rechinii se aflau în căutare de hrană şi înotau în ape puţin adânci, a concluzionat o comisie de anchetă egipteană.
După aproape două săptămâni de la moartea turistei sucevene Roxana Donisan, 44 de ani, experții egipteni au concluzionat că românca a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish din Hurghada, cu toate că prima victimă descoperită a fost turista austriacă, notează sursa citată.
Potrivit unui raport de opt pagini difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, „un singur exemplar de rechin tigru” s-a aflat în spatele celor două atacuri mortale de la începutul lui iulie. Concluzia s-a bazat pe „urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling”, a informat și cotidianul egiptean Al Ahram.
În raportul său, comisia a enumerat mai multe motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.
Comisia egipteană a prezentat şi o listă de recomandări pe termen scurt, printre care monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile asupra româncei și austriecei, stoparea imediată a pescuitului şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi.
Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program amplu de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină, dar și reglementarea pescuitului în Marea Roşie, mai precis suspendarea acestuia de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.
Libertatea a publicat în ultimele zile mai multe corespondențe de la trimișii ziarului în Egipt: