Dezbaterile au început cu probleme generale de procedură, după ce mai mulți deputați au remarcat faptul că nu există legea plafoanelor, iar senatorul PSD Eugen Teodorovici a afirmat că nu se cunosc formele în care vor ieși din Parlament mai multe ordonanțe de urgență ale Guvernului.
Ulterior, Viorel Ștefan a propus ca Eugen Teodorovici să conducă ședința camerelor reunite.
La propunerea unui prlamentar PSD, ședința a început cu o pauză de consultări. Grupul PSD s-a retras în cabinetul lui Viorel Ștefan pentru consultări.
La revenire, Viorel Ștefan a anunțat că senatorul Eugen Teodorovici preia conducerea ședinței comisiilor reunite. Teodorovici este liderul comisiei de buget din Senat.
Ce spune Mișa
”Suntem convinși că și în 2018 vom avea o creștere economică susținută comparativ cu Uniunea Europeană”, a declarat Ionuț Mișa în ședință.
Acesta a dat ca exemple formarea brută de capital fix, ceea ce ar însemna o creștere a investițiilor.
Potrivit prezentării lui Mișa, construcțiile vor crește în 2018 cu 7%, serviciile cu 5,7%, același procent urmând a fi și în cazul industriei. Agricultura va crește cu 1,9%.
De asemenea, Mișa a afirmat că în 2018 exporturile României vor ajunge la 67 de miliarde de euro, însă importurile vor ajunge și ele la 81 de miliarde. Numărul mediu de salariați este prognozat să crească de la 4,93 milioane la 5,13 milioane.
Cîțu critică depășirea deficitului structural, Vosganian încasările
Senatorul liberal Florin Cîțu a remarcat că deficitul structural al României va depăși nivelul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar prezentarea lui Mișa arată că acesta va fi de 3,17%. Cîțu a precizat că în Constituția României se spune că tratatele internaționale la care România este participantă sunt obligatorii, iar tratatul fiscal la care a aderat România este la rândul său obligatoriu.
Potrivit lui Cîțu, România este singura țară din Uniunea Europenă plasată sub supraveghere de către Comisia Europeană.
De asemenea, deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat că media veniturilor fiscale pe 2018 ar fi de 25-26% din PIB, ceea ce este foarte puțin, având în vedere că media europeană este de 40%. ”Până și Bulgaria ne depășește la acest capitol”, a afirmat Vosganian.
Vosganian a spus că ar trebui realizate analize la nivel politic pentru creșterea veniturilor în PIB.
Cum arată proiectul
Guvernul a adoptat miercurea trecută proiectul de buget pe 2018, acesta bazându-se pe o creștere economică de 5,5%, o inflație de 3,1% și un deficit sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Salariul minim va urca cu 9%, pensiile vor crește cu 10%, iar pensia minimă cu 23%.
Anul viitor va fi primul în care economia României va trece de 200 de miliarde de euro. Cursul mediu este estimat la 4,55 lei pentru un euro, iar salariul mediu la 2.614 lei.