Putini sunt romanii care nu au in posesia lor macar un card, fie ca este unul de credit sau unul de debit, in care angajatorul depune lunar salariul. Nu foarte multi stiu insa ca, de exemplu, pentru afisarea sumei existente in cont, majoritatea bancilor percep comision. In plus, bancomatul nu ofera informatii cu privire la cati bani se pierd la “interogarea soldului”, asa cum apare scris pe ecranul bancomatului.
Avantajele utilizarii cardurilor sunt multe si reprezentantii bancilor nu uita sa ni le aminteasca de fiecare data. Peste tot se spune ca atunci cand se plateste direct cu cardul la comerciant, comisionul este zero. Dar cati bani se platesc daca pur si simplu retragi bani de la un bancomat, putini stiu.
Comisioanele pentru interogarea soldului difera de la o banca la alta, dar in general sunt intre 2.000 si 3.000 de lei vechi. Dar aceasta suma va este luata de fiecare data cand consultati cati bani mai aveti in cont. De exemplu, la cardurile emise de BCR si Banc Post, taxa de interogare sold este de 2.000 de lei vechi, la cardurile emise de Raiffeisen Bank si CEC este de 3.000 lei vechi.
Majoritatea bancilor percep si un comision anual sau lunar de utilizare a cardului sau de administrare a contului de card. In general, aceste informatii vi se ofera atunci cand se elibereaza cardul. De exemplu, BCR percepe pentru cardurile Maestro, Visa Clasic si Visa Electron o taxa anuala de utilizare de 60.000 lei vechi/card, iar BRD, pentru cardurile Maestro si Visa Electron are o taxa anuala de administare de 70.000 lei vechi. Pentru cardurile de credit, taxele de utilizare sunt mai mari si ajung pana la 400.000 lei vechi.
Daca alegeti sa va platiti facturile la telefon sau utilitati prin intermediul automatului bancar, trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori si aici vi se percepe un comision, pe care il aflati atunci cand incheiati conventia de plata cu banca.
Daca vreti sa retrageti bani de la un ATM trebuie sa stiti ca vi se vor percepe comisioane, mai mici in cazul in care ATM-ul apartine bancii care a emis si cardul. Iata cateva exemple pentru cardurile de debit:
Tip de card/banca/Comision pentru eliberare numerar de la bancomatul bancii/bancomatul altei banci
Card Millenium, /0,2%, /0,5% + 25.000 lei vechi
Ultra – Banc Post
Card Maestro, /0,2%/ 0,5% + 25.000 lei vechi
Visa Electron – BRD
Card Maestro 0,1%, /minimum 2.000 lei (pentru studenti si pensionari e gratuit)/ 0,5% + 25.000 lei vechi
Visa Clasic – BCR
Visa Electron,/ 0,2%, minim 2.000 lei/ 0,5% + 25.000 lei vechi
Maestro – Raiffeisen
Visa Electron, /0,2% (din cont curent)/ 0,5% + 25.000 lei vechi
Eurocard/Mastercard – Banca Tiriac
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!