„O cerere de informații publice am adresat și noi CNCAV, după un ping-pong de solicitări și non-răspunsuri, care ne-au plimbat, în ultimele două luni, de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Sănătății și înapoi la CNCAV, trecând prin numeroase alte instituții cu reprezentanți în CNCAV, ca să aflăm măcar adresa de corespondență a sus-numitului comitet”, anunţă APADOR-CH, într-un comunicat de presă.
Organizaţia publică întrebările la care a cerut răspuns la CNCAV
- Care este numărul dozelor de vaccin anti-Covid-19, defalcat pe fiecare firmă producătoare, pe care statul român le-a primit şi pe care urmează să le primească de la Uniunea Europeană.
- Dacă statul român a primit sau urmează să primească vaccinuri de la alţi furnizori/alte entităţi decât Uniunea Europeană. În caz afirmativ, care sunt aceşti furnizori/aceste entităţi, care sunt vaccinurile şi cantităţile. pentru fiecare în parte.
- Care este calendarul primirii de către statul român a dozelor de vaccin menţionate la pct. 1 şi 2 din prezenta cerere, defalcat pe termene și cantități.
- Dacă statul român a achitat sau urmează să achite vreo sumă de bani în contul vaccinurilor anti-Covid-19 primite de la Uniunea Europeană, iar în caz afirmativ, care sunt sumele achitate până în prezent sau care urmează să fie achitate.
- Dacă statul român a achitat sau urmează să achite vreo sumă de bani în contul vaccinurilor anti-Covid-19 primite de la alţi furnizori/alte entităţi decât Uniunea Europeană, iar în caz afirmativ, care sunt aceste sume.
„Aceste informații sunt de interes public și ar trebui să se regăsească, publicate din oficiu, pe cel puțin unul dintre site-urile numeroaselor instituții care au reprezentanți în CNCAV. În loc de asta, însă, instituțiile respective își declină competența de a răspunde la întrebările legitime și îi plimbă pe petenți de la unul la altul, până când se plictisesc să mai întrebe. APADOR-CH s-a decis în cele din urmă să dea în judecată CNCAV pentru a obține aceste răspunsuri”, susţine organizaţia.
APADOR-CH mai spune că, deşi comitetul nu are personalitate juridică, el poate sta în judecată, în conformitate cu prevederile art. 56 al. 2 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia „pot sta în judecată asociațiile, societățile sau alte entități fără personalitate juridică, dacă sunt constituite potrivit legii.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro