Femeile însărcinate nu au fost incluse în cercetările inițiale efectuate pe vaccinurile anti-COVID, iar participantelor la studii li s-a cerut să evite să rămână gravide pe perioada derulării studiilor.

Cu toate astea, unele au rămas însărcinate, accidental, iar sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate.

Acest lucru demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina, subliniază Comitetul de vaccinare, care prezintă, în sprijinul acestei afirmații, mai multe date relevante din studiile inițiale.

Vaccinul și reducerea fertilității la femei

La o scară mai largă, aproape 5.000 de femei din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii martie 2021 și aproape 500 din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârșitul lunii mai 2021, transmite CNCAV.

Oficialii subliniază că vaccinul anti-COVID funcționează prin instruirea corpurilor noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike, care împiedică virusul să ne infecteze celulele.

Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s-ar putea atașa și de placentă. Proteinele virale, însă, și placentare nu sunt suficient de similare încât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina – implicată în dezvoltarea placentei.

CNCAV:

CNAV mai transmite că, dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ar fi trebuit să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la femneile cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat.

De asemenea, pentru cele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze, spun autorirățile.

Nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu. Experții Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”.

CNCAV:

CNCAV menționează că și specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului.

CNCAV informează că vaccinul COVID19 nu reduce nici fertilitatea masculină.

Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecția SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal, menționează CNCAV.

Riscurile infecției cu COVID în timpul sarcinii

Există riscuri asociate cu COVID-19 în special în a doua jumătate a sarcinii. Iar pacientele însărcinate care fac boala sunt mai susceptibile de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu persoanele infectate care nu sunt gravide, mai spune CNCAV.

Potrivit unui studiu care a urmărit evoluția femeilor însărcinate în intervalul martie – octombrie 2020, acestea, odată infectate cu COVID, prezintă un risc mai crescut de complicații severe ale sarcinii: preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, terapie intensivă, naștere prematură.

În rândul femeilor însărcinate cu COVID, asimptomatice, aceste riscuri sunt mai scăzute, mai puțin riscul de preeclampsie, care rămâne destul de ridicat.

Nașterea prematură și pierderea sarcinii sunt mai frecvente decât în mod normal la pacientele însărcinate care se infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar bebelușii lor sunt mai predispuși să fie internați în unitățile de terapie intensivă neonatală.

CNCAV:

CNCAV mai informează că persoanele complet vaccinate prezintă mai puține riscuri de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru femeile însărcinate.

Referit la ideea că vaccinarea în timpul sarcinii poate oferi copilului protecție împotriva COVID după naștere, CNCAV arată că, pe baza cercetărilor efectuate, care arată că vaccinarea împotriva tusei convulsive și a gripei în timpul sarcinii protejează nou-născuții împotriva bolilor, se așteaptă ca vaccinarea împotriva COVID-19 să ofere bebelușului o anumită protecție împotriva acestui virus.

Cu toate astea, sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

Vaccinarea în timpul alăptării

CNCAV precizează că nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării și nu au apărut semnale de siguranță la persoanele care alăptează sau la copiii lor.

Oficialii dau exemplul Marii Britanii, unde Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează.

Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reușit să îl detecteze.

Comunicatul CNCAV integral:

 
 

Urmărește-ne pe Google News