UPDATE 23.45: Viorica Dăncilă a cedat și a anunțat că demisionează de la șefia partidului. Citește AICI detalii.
Cinci ore de certuri în Comitetul Executiv Naţional. Dăncilă cere Congres
UPDATE ora 23.20 După mai bine de cinci ore de discuţii în Comitetul Executiv Naţional, începe să se manifeste oboseala.
Liderii au început să propună o nouă întâlnire, miercuri, pentru luarea deciziilor. Între timp, se discută când să se organizeze Congresul pentru alegerea unei noi conduceri a partidului.
Mai mulți lideri au propus ca Congresul să aibă loc chiar înainte de sărbătorile de iarnă.
Între timp, s-a luat o pauză.
Ionel Arsene îi cere Vioricăi Dăncilă să plece, după ce a susţinut-o în campanie
UPDATE ora 22.40 Încă un lider judeţean cere demisia Vioricăi Dăncilă, după Lia Olguţa Vasilescu şi Radu Moldovan, şeful PSD Bistriţa-Năsăud.
Este vorba despre Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ, un fief în care PSD a pierdut atât în primul tur de scrutin cât şi în finala dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.
Acesta era un apropiat al Vioricăi Dăncilă, şi a susţinut-o pe şefa PSD în campanie.
Fifor demisionează pentru a doua oară. Prima dată a făcut-o pe Facebook, dar a şters postarea
UPDATE ora 22.00 Mihai Fifor şi-a anunţat demisia din funcţia de secretar general al partidului, în Comitetul Executiv Naţional care are loc la sediul central al PSD din Kiseleff.
Acesta făcea parte din conducerea centrală a PSD, alături de Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici.
Fifor şi-a mai anunţat demisia, astăzi, printr-o postare pe Facebook pe care la scurt timp a editat-o, ştergând partea cu demisia şi ulterior a şters-o de tot.
Preşedintele executiv, Eugen Teodorovici a anunţat deja că nu demisionează din funcţie. Iar în cazul unei demisii a Vioricăi Dăncilă, potrivit Statutului PSD, Teodorovici preia interimar conducerea partidului.
Aripa condusă de Marcel Ciolacu ar vrea ca, prin forţarea demisiei în bloc a conducerii partidului, să o oblige pe Viorica Dăncilă să plece. În plus, se doreşte o conducere colectivă, până la Congres.
Val de demisii în Comitetul Executiv Naţional
UPDATE ora 21.00 După trei ore de discuţii aprinse, mai mulţi vicepreşedinţi din cei 16 şi-au dau demisia din Biroul Permanent Naţional al PSD. Şi-au mai anunţat demisia Gabriel Mutu, preşedintele PSD Bucureşti, Dragoş Benea, vicepreşedinte şi lider al PSD Bacău, Paul Stănescu, liderul PSD Olt, Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedinte, Claudiu Manda, liderul PSD Dolj şi Dan Nica, preşedintele filialei Galaţi.
La începutul şedinţei şi-au mai anunţat demisia Carmen Dan, vicepreşedinte, Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, Gabriel Zetea, de la Maramureş şi Roxana Mînzatu, vicepreşedinte la nivel naţional.
Viorica Dăncilă îi ascultă pe toţi şi nu spune nimic.
Se aud ţipete din şedinţa conducerii PSD. Marcel Ciolacu, atac la Firea, Lia Olguţa Vasilescu îi cere Vioricăi Dăncilă să plece
UPDATE ora 20.50 Lia Olguţa Vasilescu, şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, şi-a dat demisia în Comitetul Executiv Naţional, din funcţia de vicepreşedinte.
Lidera PSD Dolj i-a cerut Vioricăi Dăncilă să plece de la şefia partidului. Ea a fost susţinută de soţul ei, Claudiu Manda, europarlamentar PSD.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu i-a reproşat primarului Capitalei, Gabriela Firea că nu a tras pentru Viorica Dăncilă, în campanie.
Scandalul este atât de mare încât vocile liderilor care se ceartă se aud până în faţa sediului, unde aşteaptă presa.
Marian Oprişan a făcut-o pe Gabriela Firea „manevristă securistă”. Primarul Capitalei a ieşit din sală
UPDATE ora 20.20 Şedinţa CExN al PSD se desfăşoară într-o atmosferă de tensiune maximă, au declarat pentru Libertatea surse din partid.
Au avut loc confruntări între Gabriela Firea şi Marian Oprişan, iar Lia Olguţa Vasilescu, şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, a cerut ca toată conducerea să îşi asume responsabilitatea şi să demisioneze, după eşecul de la prezidenţiale.
Gabriela Firea a ieșit din sală plângând, după o dispută verbală cu liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan.
Oprişan i-a spus Gabrielei Firea că este „manevristă securistă”, au precizat sursele PSD.
Marian Oprişan, Roxana Mânzatu, Carmen Dan şi Gabriel Zetea şi-au anunţat demisiile
UPDATE 19.50: Vicepreședinții PSD Gabriel Zetea, Marian Oprișan și Roxana Mânzatu au anunțat că-și depun demisiile. În acest timp, Viorica Dăncilă nu a făcut nicio afirmație referitoarea la posibila sa demisie, afirmă surse din interiorul PSD, pentru Libertatea.
Mai mult, se pare că Viorica Dăncilă nu pare dispusă să demisioneze și va încerca să conducă partidul până la organizarea unui congres.
Lidera PSD le-a cerut tuturor liderilor de filiale să îşi exprime opinia despre situaţia din partid.
Marian Oprişan a cerut, în debutul şedinţei, ca toţi cei care nu face parte din Comitetul Executiv Naţional să iasă din sală. Codrin Ştefănescu a fost nevoit să părăsească discuţiile.
Urmăriți imagini live de la sediul PSD, unde au început să sosească liderii partidului:
UPDATE 18.30: Viorica Dăncilă a sosit la sediul PSD pentru ședință în care ar putea să i se decidă soarta la conducerea partidului. Șefa PSD nu a făcut nicio declarație la sosire.
UPDATE 18.16: Gabriela Firea a declarat că este în favoarea organizării unui Congres „cât mai repede”
UPDATE 18.15: Marcel Ciolacu, liderul taberei anti-Dăncilă, a afirmat la sosire că „demisia est eun act unilateral și că nu poate să o ceară el”. Anterior, Eugen Teodorovici a spus că nu își va da demisia din conducerea PSD. În plus, întrebat dacă a convins-o pe Viorica Dăncilă să nu mai demisioneze, Teodorovici a răspuns: „Nu am convins-o de nimic. Este președintele partidului, e fostă prim-ministru, știe ce are de făcut”.
UPDATE 18.05: Înainte de începerea ședinței CEx, Codrin Ștefănescu s-a poziționat de partea Vioricăi Dăncilă, spunând că aceasta a făcut, în calitate de candidat al PSD la președinție, ”tot ce era omenește posibil”. El a mai spus că cea mai bună soluție pentru partid este acum un congres extraordinar.
Citește AICI detalii.
Puciștii împotriva Vioricăi Dăncilă s-au grupat în jurul lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și șef al PSD Buzău. Prima reuniune a avut loc luni după-amiază în biroul lui Ciolacu de la Parlament.
Circa 30 de organizații județene păreau dispuse să-l susțină pe Ciolacu în încercarea acestuia de a obținere demisia lui Dăncilă și organizarea unui congres de către o conducere interimară, cu el președinte și cu Paul Stănescu în funcția de secretar general.
Ei ar urma să fie secondați de o echipă în care să intre, ca vicepreședinți, Gabriela Firea, Niculae Bădălău, Claudiu Manda, Dragoș Benea, Ionel Arsene ș.a.
Uite demisia, nu-i demisia
Ieri seara, Marcel Ciolacu a mers acasă la Viorica Dăncilă și a reușit să-i smulgă acesteia promisiunea că va renunța la șefia partidului, în schimbul șefiei organizației de femei a partidului și a unui loc de senator pe listele partidului de la parlamentarele din 2020
În cursul acestei zile, succesul conjurației a devenit mai puțin cert. ”Complotiștii” nu au reușit să o obțină o reconfirmare a intenției lui Dăncilă de a demisiona și au început să ia în calcul un plan de rezervă, anume ca membrii Biroului Permanent să demisioneze în bloc.
Sosit și el la Parlament, Teodorovici a refuzat să demisioneze din funcția de președinte executiv, chiar dacă a fost amenințat cu excluderea. Potrivit unor informații neoficiale, Teodorovici ar fi convins-o apoi pe Dăncilă să revină asupra deciziei de demisie.
La rândul său, Gabriela Firea a refuzat să participe la întâlnirile puciștilor de la Parlament și le-a dezavuat public.
De asemenea, Ecaterina Andronescu, un membru marcant al grupului senatorial, a afirmat că nu există prevederi statutare care să reglementeze instaurarea unei conduceri interimare, așa cum vor puciștii.
Când și cine va organiza Congresul
O altă decizie importantă pe care trebuie să o ia CEx este când va fi convocat Congresul care este inevitabil, indiferent de cine vor fi învingătorii din seara aceasta. Viorica Dăncilă vrea să conducă partidul până în ziua Congresului, inclusiv cu posibilitatea de a candida pentru reconfirmarea în funcție.
Gruparea Ciolacu dorește ca o conducere interimară să conducă partidul, dar și aici sunt două poziții. Unii vor Congres peste două săptămâni maximum care să desemneze rapid o nouă conducere care să preîntâmpine disoluția și demoralizarea partidului în perpectiva alegerilor locale, iar alții vor ca viitoarea conducere să fie desemnată abia în februarie când lucrurile se vor mai așeza, iar impacul emoțional al catastrofei de la prezidențiale se va estompa.
Pleşoianu: „Dăncilă, DEMISIA! „
Deputatul Liviu Pleşoianu a fost primul care i-a cerut demisia Vioricăi Dăncilă, după eşecul de la prezidenţiale. Motivul: cooptarea în partid, pe postul de vicepreşedinte, a lui Gabriel Oprea, fostul lider UNPR.
„Dăncilă, DEMISIA! În seara turului II al prezidențialelor din 2009, Coldea, Maior și Kovesi mergeau în sufrageria lui Oprea. În seara turului II al prezidențialelor din 2019, Oprea a mers în sufrageria PSD! Așa ceva e de netolerat! Oprea a fost băgat pe șest de Dăncilă în CEx! E vicepreședinte PSD și are drept de vot! Dăncilă, du-te!”, a scris, luni, Liviu Pleșoianu, pe Facebook.
Senator PSD: „Dăncilă trebuie să facă un pas în spate, pentru ca PSD să aibă O ȘANSĂ”
Şi senatorul PSD Cristian Răsmeriţă, de la Hunedoara, i-a cerut preşedintelui PSD Viorica Dăncilă să facă un pas în spate.
„Consider că acest rezultat este unul rușinos pentru PSD, cred că în acest moment candidatul nostru, doamna Viorica Dăncilă trebuie să facă un pas în spate, pentru ca PSD să aibă O ȘANSĂ”, a scris senatorul pe Facebook.
Deja, liderii PSD din conducere au început să se poziţioneze în urma eşecului din turul doi de la prezidenţiale. Gabriela Firea, Marcel Ciolacu şi Mihai Fifor au criticat decizia Vioricăi Dăncilă de a-i da lui Gabriel Oprea funcţia de vicepreşedinte al partidului, cu drept de vot.
Toţi cei trei au vorbit despre nevoia de schimbare în PSD.
„Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucţia PSD cu oameni care nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui sa devină acest partid. Ar fi o contradicţie cu termenul de ‘reformare. PSD nu îşi mai permite să îşi dezamăgească la nesfârşit electoratul. Trebuie să începem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promiţătoare”, a scris Fifor, luni, pe Facebook.
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a anunţat încă de luni dimineaţă că se delimitează de „impunerea” intrării în Comitetul Executiv al partidului, fără votul explicit al membrilor, a unor persoane pe motiv că acestea „nu mai conduc partide, ci… sindicate”.
Şi președintele organziației PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a declarat a doua zi după înfrângerea suferită la alegerile prezidențiale, că trebuie luate măsuri pentru schimbarea feței partidului și vorbește și despre demisii, congres și alegeri interne.
„În politică există un singur act. Demisia, sau alegeri. Congres. Alte soluții nu avem. PSD trebuie să aibă un nou început. Asta e clar”, a spus senatorul PSD la Digi 24.
Comitetul Executiv Naţional al PSD – Dăncilă spune că nu îşi dă demisia
În primele declaraţii făcute duminică seara, Viorica Dăncilă a anunţat că nu demisionează din fruntea PSD.
Ea a anunţat că va fi făcută o analiză a rezultatului obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, şi a adăugat că, deşi unii îi cer demisia, nu va face „acest lucru”.
„Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru, pentru că eu consider că partidul este mai important şi consolidarea noastră pentru alegerile locale şi parlamentare mult mai importantă decât lupta politică din interiorul partidului”, a susţinut Dăncilă.
Lidera PSD a atras atenţia că preşedintele PSD nu este de vină pentru rezultatul slab al organizaţiilor judeţene. PSD a pierdut, în turul doi, în fiefurile tradiţionale ale partidului, precum Dolj, Neamţ, Vaslui, Neamţ, Constanţa.