În inima Poloniei, în lanțul muntos Jeleniowski, o echipă detectoriști a dezgropat o comoară care pare să confirme legendele care îl înconjoară pe Antoni Jaczewicz, un escroc notoriu din secolul al XVIII-lea, după cum a confirmat Ministerul Științei și Învățământului Superior de la Varșovia.
Oficiul Provincial pentru Protecția Monumentelor din Kielce a precizat că monedele de aur și argint datând din secolul al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea „vor fi analizate cu atenție cu scopul de a înțelege mai bine originea acestora și cui îi aparțineau”.
Potrivit lui Sebastian Grabowiec, liderul grupului care a găsit comoara, „monedele pot face parte din comoara legendară acumulată de Antoni Jaczewicz”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8Pustnicul de pe Muntele Sfintei Cruci care se pretindea vindecător miraculos
Cunoscut pentru înșelăciunile sale într-o perioadă de mare vulnerabilitate din cauza războiului și a ciumei, Jaczewicz ar fi acumulat o avere furată de la populația afectată, folosindu-și presupusele abilități divine de vindecare ca acoperire.
Antoni Jaczewicz se afla în Polonia jurul anului 1708, într-o perioadă în care țara era sfâșiată de Marele Război de Nord și de o epidemie de ciumă.
Profitând de disperarea oamenilor, Jaczewicz s-a proclamat vindecător miraculos cu protecția divină Maicii Domnului, percepând bani pentru slujbele de rugăciune împotriva ciumei.
El a trăit ca un pustnic în Munții Świętokrzyskie și a acumulat rapid sume mari de bani.
Munții Świętokrzyskie, cunoscuți și sub numele de Munții Sfintei Cruci, se ridică în centrul Poloniei, în afara orașului Kielce, la 180 de kilometri sud de Varșovia.
Jaczewicz nu numai că a promis „vindecări divine”, dar a angajat și mercenari pentru a-i jefui pe cei care se apropiau de chilia lui și se spune că i-a deposedat de averi pe aristocrații care îi cereau sprijinul.
Într-o perioadă de teamă larg răspândită, oamenii se înghesuiau la chilie în căutarea „harului vindecător al lui Jaczewicz”.
După ce a fost capturat de Curtea Episcopală, Jaczewicz a scăpat din închisoare. A fost prins, din nou, și condamnat la închisoare pe viață, în 1712.
Comorile sale nu au fost niciodată găsite, alimentând legendele despre averea sa ascunsă în munți.
„Monedele găsite vor fi analizate înainte de a confirma legătura lor cu Jaczewicz”, au transmis autoritățile poloneze
Obiectele găsite au fost predate muzeului arheologic din Ostrowiec Świętokrzyski, unde vor fi studiate de experți.
Foto: Facebook Świętokrzyska Grupa Eksploracyjna
zorrozabal • 21.05.2024, 08:36
Cine se uita pe harta Poloniei(polska-câmpie),poate vedea ca„in inima Poloniei”nu e nici un munte,dar-mite„un lanț muntos”)!Munții se gasesc in sudul extrem și in Silezia !