Un cercetator american a descoperit, in urma cu sapte ani, pe fundul Marii Negre, o epava bizantina, care s-a pastrat de-a lungul timpului in conditii foarte bune. Bob Ballard a fost intrigat de vestigiile gasite pe epava, acestea fiind adevarate comori ale lumii bizantine, dar nu beneficia de mijloacele tehnice necesare pentru a continua cercetarile. Acum, omul de stiinta a revenit la Marea Neagra impreuna cu un coleg si un ucrainean pentru a investiga mai departe.
Intr-un documentar difuzat recent de postul de televiziune National Geographic a fost prezentat oceanograful american Bob Ballard, care a revenit, dupa sapte ani, la Marea Neagra, pentru a investiga ‘cel mai vechi muzeu de pe Pamant’, cum ii place omului de stiinta sa denumeasca epava bizantina.
Intre resturile vasului, cercetatorul a gasit foarte multe vase ceramice si obiecte specifice Bizantului, o adevarata comoara a acelor vremuri de mult apuse. Artefacte din aceasta perioada si de acest tip nu mai fusesera descoperite anterior in nici un sit arheologic.
Cu ajutorul unui coleg american, arheologul Bridget Buxton, si al ucraineanului Sergiy Voronov, de la departamentul ucrainean de patrimoniu subacvatic, americanul spera sa elucideze acest mister.
Epava se afla la 340 de metri adancime
Vasul scufundat a primit de la specialisti numele de Sinop D si este cea mai bine pastrata epava din Marea Neagra. Se afla la 340 de metri adancime si e evaluata la o vechime de 2.700 de ani.
Portul Sinop, de pe tarmul turc, de unde ar fi plecat acel vapor, a inlesnit comertul pentru numeroase civilizatii, in perioada Epocii de bronz, a celei grecesti, bizantine si a celei romane.