Moderna a solicitat aprobarea de urgență, iar autoritățile de reglementare analiza și vor decide dacă vaccinul americanilor este suficient de sigur și de eficient pentru a recomanda lansarea și folosirea pe scară largă, a informat și BBC.
Potrivit studiilor clinice, serul anti-COVID dezvoltat de Moderna în numai două zile este eficient în proporție de aproape 95%, la fel cu cel produs de compania Pfizer, care a depus deja cererea pentru aprobare în SUA.
Autoritățile de reglementare din Marea Britanie analizează atât vaccinul Pfizer, cât și pe cel produs de AstraZenca și Universitatea Oxford, pentru aprobare de urgență.
Compania americană Moderna speră să obțină aprobarea Regatului Unit cât mai rapid, din moment ce rezultatele provenite de la 30.000 de voluntari, inclusiv persoane cu risc ridicat, precum cele în vârstă, arată că vaccinul său dă rezultate bune.
Din cei 30.000 de voluntari, doar 11 persoane din grupul care a fost imunizat cu două doze din vaccinul Moderna (doză inițială + rapel) a dezvoltat simptome de Covid după expunerea la noul coronavirus, în vreme ce din grupul care a primit placebo, 185 s-au îmbolnăvit după ce au luat contact cu virusul.
Acest lucru indică, scrie Sciencemag.org, o eficiență de 94,1%.
Contractul cu Moderna, aprobat de Comisia Europeană
Pe 25 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat al șaselea contract în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile, cu Moderna.
Contractul cu Moderna a extins portofoliul de vaccinuri care urmează să fie utilizate în Europa la șase – anterior, fuseseră semnate contracte cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și CureVac.
costă o doză de vaccin Moderna, conform BBC. Asta, în timp ce o doză Pfizer costă 20 de dolari, iar cel produs de AstraZeneca costă în jur de 4 dolari.
Contractul mai prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare, odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficient împotriva COVID-19.
Moderna a desfășurat o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipidice. Principiul constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul poate produce proteine și poate activa o imunitate durabilă la COVID-19.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!