Medicamentul poate fi utilizat de pacienții pentru care nu este recomandat vaccinul anti-Covid. Oferă până la un an de protecție împotriva Covid și se administrează prin injecție intramusculară.

Dintre cei peste 5.000 de bolnavi de Covid-19 care au fost tratați cu cocktailul cu anticorpi pe care l-a dezvoltat compania AstraZeneca, niciunul nu a murit și nici nu a făcut o formă gravă a bolii.

Studiu clinic: reducerea cu 77% a riscului de dezvoltare a simptomelor

În plus, compania a anunțat vineri, 20 august, într-un comunicat, că terapia AZD7442 a arătat reducerea cu 77% a riscului ca persoanele să dezvolte simptome Covid.

La aceste studii realizate în Spania, Franţa, Belgia, Regatul Unit şi Statele Unite au participat 5.197 de persoane, dintre care 75% aveau comorbidităţi.

Totuși, acest tratament cu anticorpi nu şi-a demonstrat eficacitatea la persoanele deja expuse la virus. Însă, administrat înainte de a intra în contact cu virusul, rezultatele sunt încurajatoare, a afirmat AstraZeneca în comunicat.

AstraZeneca a declarat că studiile au arătat că acest cocktail neutralizează variantele virale emergente, inclusiv Delta.

Mene Pangalos, ofițerul șef de cercetare și dezvoltare al companiei, a spus că rezultatele obținute de AstraZeneca reprezintă o lovitură pentru companie, care încearcă să găsească alternative la vaccinul anti-COVID 19, în special pentru persoanele care nu pot fi imunizate.

„Avem nevoie de alte abordări pentru persoanele care nu sunt bine protejate de vaccinurile anti-COVID-19”, a adăugat Pangalos.

Laboratorul a precizat că va depune un dosar la autorităţile sanitare pentru a obţine o utilizare de urgenţă sau o validare condiţionată a tratamentului, a cărui dezvoltare este finanţată de guvernul SUA.

Cât costă terapia

Cocktailurile cu anticorpi sunt dificil de administrat și costistitor de fabricat, ceea ce le face profitabile numai dacă efectele lor sunt semnificative.

AstraZeneca a ajuns la un acord cu Statele Unite pentru a furniza până la 700.000 de doze de tratament pentru circa 726.000.000 $. Asta înseamnă că medicamentul costă peste 1.000 $.

În mod separat, autoritatea de reglementare britanică a aprobat vineri primul tratament cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19.

Terapii similare dezvoltate de Regeneron și Eli Lilly au fost deja aprobate de autoritățile de reglementare din SUA pentru tratarea pacienților cu COVID nespitalizați.

 
 

Urmărește-ne pe Google News