Miercuri, 23 octombrie 2024, au avut loc percheziții la două societăți comerciale care activează pe platforma industrială Kronospan Sebeș: Kronospan Trading SRL Sebeș și Kronochem Sebeș SRL. Prima are ca obiect de activitate producția de plăci stratificate din lemn (PAL), iar a doua produce formaldehidă, substanță utilizată în activitatea de producție a primei societăți. Percheziții au avut loc și la un punct de lucru din Brașov al societății Kronospan Trading, la sediul firmei Wessling Romania SRL Târgu Mureș, dar și la Agenția pentru Protecția Mediului Alba. 

Procurorii suspectează că în perioada 2022-2024, reprezentanții societăților din Sebeș, ce activează în industria prelucrării lemnului și, respectiv, în industria chimică, precum și reprezentanții societății din Târgu Mureș care a realizat prelevări și monitorizări ale substanțelor poluante pentru celelalte două societăți au modificat datele privind monitorizarea emisiilor de poluanți în aer. 

Export de substanțe periculoase în Suedia

„Valorile astfel modificate au fost introduse în baza de date care a constituit raportarea oficială a situației monitorizărilor, informațiile fiind comunicate instituției publice din municipiul Alba Iulia, altor instituții de control, precum și publicului.

Totodată, există indicii că, în perioada de referință, una dintre societăți nu a realizat monitorizarea emisiilor de substanțe poluante în aer conform frecvenței și de la toate punctele de monitorizare prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu, iar cealaltă societate a exportat în Suedia deșeuri de catalizatori uzați conținând metale tranzacționate periculoase ori compuși ai acestora, ce se încadrau în categoria deșeu periculos, pe care însă le-a clasificat ca fiind nepericuloase, pentru a facilita tranzitul prin alte state până la destinație”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Printre substanțele poluante utilizate pe platforma industrială din Sebeș se regăsesc formaldehida (clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om și care poate provoca anomalii genetice) și pulberi provenite de la surse de emisie difuză, rezultate prin presarea, şlefuirea și calibrarea plăcilor, formatizarea plăcilor, pregătirea aşchiilor și uscarea fibrelor de lemn. 

Kronospan Trading Sebeș

Proteste la Sebeș, timp de aproape 10 ani

Kronospan Trading Sebeș este cel mai mare producător de plăci PAL din sud-estul Europei şi o filială a companiei multinaţionale Kronospan. Aceasta a intrat cu investiţii în România din 2004, când a cumpărat fabrica din Sebeş de la un grup italian. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, Kronospan deţine la Sebeş şi o instalație de producție de formaldehidă, cu o capacitate totală de 60.000 de tone pe an.

De altfel, timp de aproape 10 ani, până în 2019, cetățeni și membri ai societății civile din municipiu au organizat acțiuni de protest prin care reclamau poluarea atmosferei cu emisiile de pe platforma industrială. Reprezentanții companiei austriece au susținut tot timpul că emisiile se încadrau în limitele legale, iar „norul alb” care se forma în urma emisiilor de pe platformă era „abur tehnologic”. La un moment dat, mai mulți organizatori ai protestelor au fost dați în judecată de conducerea companiei și li s-au cerut daune de sute de mii de lei pentru afectarea imaginii Kronospan prin organizarea acțiunilor de protest. 

Foto: romaniacurata.ro

Kronochem Sebeș deține o autorizație integrată de mediu, emisă de APM Alba în 2017, care a fost actualizată în 2020. Kronochem a avut în 2023 un număr mediu de nouă angajați, o cifră de afaceri de 82,4 milioane de lei și un profit de 3,3 milioane de lei. 

Kronospan Trading a avut cifră de afaceri de aproape 1,9 miliarde de lei și 680 de angajați. Potrivit bilanțului depus la ANAF, compania austriacă a avut în 2023 o pierdere importantă, cifrată la peste 262 de milioane de lei. Sediul social al companiei multinaționale este stabilit de mai mulți ani în Cipru. Reprezentanții companiei austriece nu au comentat, deocamdată, acuzațiile procurorilor.

Urmărește-ne pe Google News