UPDATE, ora 22:27: Guvernul va aloca miercuri, 7 septembrie, suma de 5 milioane de lei către TAROM, pentru a trimite aeronave care să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a suspenda zborurile. Anunțul a fost făcut marți seară de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.
”Va fi o hotărâre a CNSU, pe care o vom adopta în această seară, iar mâine (n.red. – 7 septembrie), în şedinţa de Guvern, vom aproba o hotărâre prin care vom aloca 5 milioane de lei către TAROM, pentru ca oamenii aflaţi în această situaţie să poată fi transportaţi cu ajutorul TAROM înapoi acasă. Mâine, la ora 10.00, vom da această hotărâre”, a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul a precizat că toţi cei afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile pot cere în instanţă recuperarea banilor plătiţi pe bilete.
UPDATE, ora 20:28: Românii care se află pe aeroporturile din străinătate după anularea curselor Blue Air pot solicita sprijin la secțiile consulare ale ambasadelor țării noastre, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Astfel, a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul de Externe, 0040.751.08.45.37.
„Trebuie doar ca românii afectați de suspendarea acestor zboruri să își semnaleze prezența de pe teritoriul altor state”, a spus Cărbunaru, fără a da alte detalii.
Românii vor fi aduși în țară cu aeronave TAROM.
UPDATE, ora 19:48: În contextul suspendării zborurilor Blue Air, premierul Nicolae Ciucă a convocat marți seară o ședință de urgență la care participă miniștrii mediului și transporturilor.
Ședința de la Palatul Victoria a început în jurul orei 19.30, iar „prioritară este aducerea acasă a cetățenilor aflați în afara țării”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
UPDATE, ora 19:37: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului anunță că persoanele care au cumpărat direct bilete de la compania Blue Air îşi pot recupera banii în baza Regulamentului European.
„Călătorii care au achiziționat direct bilete de la Blue Air își pot recupera banii și compensațiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor”, au transmis reprezentanții ministerului printr-un comunicat, adăugând că cei care au luat pachete de vacanță de la agențiile de turism „sunt rugați să ia legătura cu acestea”.
UPDATE, ora 19:24: Anularea zborurilor de către compania Blue Air a creat haos și multă furie în rândul călătorilor de pe Aeroportul Otopeni care s-au trezit cu planurile date peste cap.
Mulți trebuiau să ajungă la muncă în străinătate.
„Ne întoarcem acasă, ce să facem deocamdată. Dar acum trebuie să stăm câteva ore să se întoarcă mașina care ne-a adus aici să ne ia. Nu ne oferă cazare, nu ne oferă de mâncare, nu ne dau banii înapoi, nu ne dau bilete la alte companii. Nu ne dau nimic. Ni s-a spus să ne reprogramăm după 12 septembrie. Păi noi ne pierdem locurile de muncă până atunci”, au declarat pentru Libertatea trei muncitori din Covasna care trebuiau să zboare spre Stockholm cu cursa de 13.25.
O femeie a petrecut astăzi zece ore pe aeroport după ce zborul către Paris i-a fost amânat în repetate rânduri și, într-un final, anulat. Ea trebuia să ajungă în capitala Franței, unde mâine era programată la o intervenție chirurgicală.
”Abia la patru și jumătate au zis că s-a anulat totul. Eu trebuia să ajung pentru operație. Aveam programare la doctor în Paris. Acum eu nu pot să ajung la doctor, deși nu mai pot să amân”, a declarat ea pentru ziar.
UPDATE, ora 19:04: Angajații Blue Air spun au aflat în același timp cu călătorii despre suspendarea zborurilor.
Angajații companiei care au vorbit, sub protecția anonimatului, cu ziarul Libertatea, au declarat că în această dimineață, „nu știam că nu se mai zboară, am aflat în același timp cu călătorii că nu se mai zboară”.
În jurul orelor prânzului, angajaților li s-a spus că avioanele nu vor mai decola până luni din cauza conturilor blocate ale companiei.
UPDATE ora 18:35: După anunțul că a suspendat toate zborurile programate să plece din România, Blue Air a suspendat toate zborurile de retur dupa ora 17:00.
Ultimul avion Blue Air a aterizat pe Aeroportul Otopeni la 17:03, din Corfu, Grecia.
UPDATE, ora 18:23: Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, spune că reprezentanții Blue Air au dat de înțeles în timpul unei întâlniri că vor să părăsească piața cu această companie.
„Înțeleg că și la acest moment suntem noi cei vinovați pentru situația dânșilor cu toate că la întâlnirea pe care am avut-o, reprezentantul lor a spus că iau în calcul să părăsească piața cu această companie, pentru a deschide o altă companie în toamnă. Iată că suntem în septembrie și pare că lucrurile se îndeplinesc”, a declarat Horia Constantinescu pentru Digi 24.
UPDATE, ora 18:18: Conturile companiei Blue Air au fost blocate de Administraţia pentru Fondul de Mediu, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna.
Oficialul a precizat că blocarea conturilor ”nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie”.
”Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus Tanczos Barna.
UPDATE ora 18:03: Problemele de astăzi ale Blue Air au fost prevestite de mai multe amenzi primite și s-au acutizat din 2019, când a început pandemia.
Cel mai recent, în luna iulie, compania a fost amendată cu două milioane de euro de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care preciza atunci că în perioada 30.04.2021-30.04.2022, Blue Air a anulat 11.289 de zboruri.
Libertatea a trecut în revistă problemele cu care s-a confruntat în ultimii ani compania low cost.
UPDATE ora 17:39: Premierul Nicolae Ciucă a declarat că i-a cerut ministrului mediului Tanczos Barna să ia măsuri astfel încât oamenii care sunt blocați pe aeroporturi să ajungă la destinații.
„Am vorbit cu ministrul mediului. Va avea o discuție cu cei care au luat această decizie, să deblocheze situația, pentru că nu putem să lăsăm românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară. Este vorba despre 3.000 de români”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a precizat că Administrația Fondului de Mediu (AFM) este instituția care a pus poprire pe conturile Blue Air.
UPDATE ora 17:31: Anularea zborurilor de către compania Blue Air a provocat haos pe Aeroportul Otopeni, unde sute de călători s-au trezit că au cursele anulate. Oamenii au cerut explicații de la reprezentanții companiei low cost.
Pe geamul ghișeului Blue Air a fost pusă o foaie pe care scrie „Reprogramări începând cu data de 12 septembrie”.
„Compania aeriană Blue Air Aviation anunță, printr-un comunicat, că a oprit toate zborurile programate a pleca din România, de pe București Otopeni, de la Bacău, Cluj Napoca și Iași începând de marți, 6 septembrie până luni, 12 septembrie 2022”, a anunțat compania într-un comunicat.
Compania a anunțat, în schimb, că astăzi, 6 septembrie, vor fi operate zborurile către România.
„Această situație este determinată de poprirea conturilor societății fără o comunicare prealabilă de la Ministerul Mediului către Blue Air și făra nici o încercare din partea autorităților de a concilia aceasta situație”, transmite compania aeriană.
Conform informațiilor Libertatea, cea care a oprit conturilor este Administrația Fondurilor de Mediu, care a luat decizia după ce compania nu a mai plătit taxa pe emisii de carbon.
Zborurile anulate astăzi
Potrivit programului de zbor afișat pe site-ul aeroportului Otopeni, de la ora 16.30, când Blue Air a făcut anunțul, mai erau programate 13 zboruri, toate fiind anulate. Mai exact, este vorba despre zborurile Blue Air din București către Lyon, Atena, Palma de Mallorca, Dubrovnik, Cluj-Napoca, Iași, Oslo, Porto, Tel-Aviv, Alicante, Bilbao, Hamburg, Valencia. Anterior, au fost anulate alte două curse – spre Stockholm și Paris.
Din Bacău era programat un zbor către Dublin, din Iași unul către Londra, iar din Cluj-Napoca erau programate două zboruri – către Valencia și București, conform informațiilor afișate pe site-urile aeroporturilor.
Acuzațiile lansate de Blue Air
În același comunicat, Blue Air acuză „declarațiile și instigările directe spre a nu mai cumpăra bilete, propagate de către un reprezentant cu rang înalt al ANPC și al statului român”. Acestea au dus la:
- „Distrugerea semnificativă a încrederii clienților în compania Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;
- Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation de a achita sumele in avans (lucru imposibil acum in conditiile popririlor tuturor conturilor societatii);
- Distrugerea încrederii pasagerilor Blue Air în capacitatea operațională a companiei, precum și prejudicierea gravă și îngreunarea operațiunilor companiei Blue Air, datorită subminărilor făcute de un oficial de rang înalt al statului român”.
Problemele companiei și amenda-record de la ANPC
Compania Blue Air a fost amendată în repetate rânduri după ce a anulat mai multe zboruri în ultimii ani, iar în iulie, Blue Air a primit o amendă-record din partea ANPC.
Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor a amendat compania cu două milioane de euro, după ce compania a anulat 11.289 de zboruri, „în perioada 30.04.2021-30.04.2022”
În luna iunie, Libertatea a scris că mii de clienți s-au plâns că Blue Air anulează zborurile și nu primesc banii înapoi cu lunile sau chiar cu anii.