„Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluționată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, se arată în document.
Grupul bulgar precizează că „despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puțin 500 de milioane de euro”.
Eurohold mai arată că notificarea transmisă guvernului român „reprezintă primul pas formal către inițierea unui arbitraj internațional pentru investiții în temeiul tratatului pentru protecția investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României”.
„Dacă nu ajungem la o înțelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiția printr-un arbitraj internațional”, spune Todor Danailov, CEO al EIG, citat în comunicat.
- Arbitrajul internațional este o modalitate de rezolvare a unui litigiu comercial atunci când părțile nu vor să recurgă la justiția internă.
Euroins a lăsat în urmă o gaură de un miliard de euro
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a retras licența de funcționare și a cerut trecerea în faliment a Euroins pe 17 martie anul curent, după ce a constatat că nu îndeplinea condițiile de solvabilitate. Adică nu avea fonduri suficiente pentru a asigura plata despăgubirilor.
ASF a vorbit despre „o gaură” de 445 de milioane de euro. Un raport al EIOPA, echivalentul la nivel european al ASF, arăta că „deficiența era cuprinsă între 550 de milioane de euro și 581 de milioane de euro”.
Tribunalul București a admis pe 9 iunie trecerea în faliment a Euroins, decizie contestată în instanță de grupul bulgar.
Conform estimărilor lichidatorului judiciar stabilit de instanță, CITR, prezentate la începutul lunii septembrie, datoriile scandente ale Euroins însumau la acel moment 600 de milioane de lei, însă expunerea potențială ajunge la 5 miliarde de lei, adică peste un miliard de euro.
Lichidatorul încearcă să recupereze banii transferați în Bulgaria
Lichidatorul judiciar a atacat în instanță contractul de reasigurare încheiat de Euroins cu EIG Re, un reasigurător din grupul Eurohold, cu puțin timp înainte ca ASF să îi ridice autorizația de funcționare.
Prin acest contract, Euroins a transferat către grupul-mamă din Bulgaria active în valoare de 1,6 miliarde de lei, peste 325 de milioane de euro. Activele au fost rechiziționate de compania bulgară după retragerea licenței Euroins.
Judecătorul sindic poate decide anularea totală sau parțială a contractului în cazul în care constată că aduce prejudicii creditorilor. Procesul este în desfășurare.
Până la soluționarea diferendelor din justiție, datoriile lăsate de falimentul Euroins vor fi achitate prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care este alimentat cu bani de la plătitorii de asigurări.
8.000 de lei au fost găsiți în casieria Euroins la mometul falimentului, potrivit unui oficial FGA. „În conturi existau aproximativ 30 de milioane de lei, bani blocați de către executori judecătorești în urma nenumăratelor procese pierdute de Euroins în justiție”, a precizat acesta pentru Libertatea, sub condiția anonimatului.
Libertatea a investigat cazul Euroins încă dinainte de retragerea licenței de către ASF și a urmărit într-o serie de anchete cel mai mare faliment de pe piața RCA din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro