Compania municipalității spune că e obligată prin contractul de delegare a serviciului de iluminat public încheiat cu Primăria Capitalei să asigure iluminatul festiv, altfel acest contract riscă să fie reziliat.
Într-un răspuns la întrebările transmise e ziar președintelui CA, Adrian Corbu, fost director, compania afirmă că a început montarea luminițelor în octombrie pentru ca totul să fie gata până la cel târziu începutul lunii decembrie
Ba chiar ar fi trebuit să înceapă mult mai devreme, în septembrie, așa cum a cerut primăria, mai spune compania.
„Procesul de montare a ornamentelor a fost inițiat pe data de 6 octombrie. Ținând cont de faptul că aprinderea iluminatul festiv are loc, de obicei în ultimii ani, în jurul datei de 1 decembrie, Compania ar fi trebuit să înceapă montajul în luna septembrie, așa cum este specificat în ordinul de începere a lucrărilor transmis de Primăria Municipiului București în data de 8 septembrie”, spune Compania de Iluminat Public București.
Vineri spre sâmbătă noapte, compania primăriei a pus plasele luminoase în copacii de pe bulevardul Unirii, tronsonul Piața Constituției – Piața Unirii.
Libertatea a filmat scenele și a arătat că, începând cu luna octombrie, aproximativ 5.000 de perdele cu beculețe vor fi montate în toată Capitala.
„Am început cu o întârziere de 11 zile”
Contractul pentru luminițe este unul vechi, din 2018, este valabil trei ani, și este încheiat între Iluminat Public București și MK Illumination din Deva. Acesta este al treilea an la rând în care iluminatul festiv este asigurat de firma din Deva.
Contactat și refuzând să răspundă, șeful companiei s-a activat la câteva ore după ce ziarul a publicat detalii din contract, când Compania de Iluminat a trimis un punct de vedere prin omul său de comunicare, Sorin Chiriac.
Firma primăriei spune că procesul de montare a ornamentelor de sărbători este unul „laborios” și că, deși pare că montajul a început devreme, timpul a fost calculat astfel încât totul să fie gata până la cel târziu începutul lunii decembrie.
„Prin comparație cu anul trecut, atunci când am demarat procesul de instalare pe data de 25 septembrie, anul acesta am început operațiunea cu o întârziere de 11 zile”, spune compania.
Comparația cu Parisul
Iluminat Public București nu oferă mai multe informații despre contract și nu explică nici de ce nu a fost publicat de la început pe SEAP. Recunoaște, în schimb, că acesta a fost încheiat pe trei ani și că „procentul de decorațiuni ce urmează a fi schimbate de la un an la altul este de 30%”.
Compania mai arată că este oricum obligată să asigure iluminatul festiv prin contractul prin care Primăria Capitalei i-a delegat serviciul de iluminat public.
Vă aducem la cunoștință și faptul că iluminatul festiv una din lucrările ce fac obiectul Contractului de Delegare al Serviciului de Iluminat Public încheiat cu Primăria Municipiului București, prin care CMIPB are obligația contractuală de a presta acest serviciu, iar în caz contrar, riscă rezilierea Contractului de Delegare.
Compania de Iluminat Public București:
„Pentru a avea un tablou complet”, societatea finanțată din bugetul Capitalei compară iluminatul festiv din București cu cel din Paris, unde montarea instalațiilor ar fi început la sfârșitul lunii septembrie.
A răspuns și Primăria
Seara, PMB a transmis și ea punctul de vedere: Precizăm, totodată, că cea mai mare parte dintre instalațiile folosite în acest an sunt cele de anul trecut, așadar nu presupun o nouă achiziție”, a fost detaliul în plus trimis de PMB, al cărui răspuns a semănat cu cel a Companiei Municipale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro