Practic, în acest moment, părțile au prezentat cazul și urmează decizia Tribunalului de Arbitraj, într-o speță în care pretențiile de despăgubire ale firmei canadiene se ridică la 6,5 miliarde de dolari.
În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Potrivit surselor G4Media, suma finală la care s-a ajuns prin recalcularea dobânzilor s-a dublat, ajungând la 6,5 miliarde de dolari.
„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă compania canadiană.
Potrivit sursei citate, în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se permite să ia un termen suplimentar de 60 de zile, dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp.
„Încheierea procedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfârșitul prezentării cazului de către părți și hotărârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea părților. Gabriel așteaptă acum primirea deciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul executiv al Gabriel Resources, citat în comunicat.
Gabriel Resources, acționar majoritar al Roșia Montana Gold Corporation, a dat în judecată statul român la Tribunalul Băncii Mondiale în iunie 2017 și susține că a avut pierderi de miliarde de dolari după ce Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro