Ramura de nord oleoductului trece prin Belarus, Polonia și Germania. Aprovizionarea cu petrol a Rusiei către Europa prin această parte a gazoductului a fost oprită de la jumătatea anului 2023, în conformitate cu sancțiunile UE. Acest lucru a afectat Belarus, Polonia și Germania

O excepție a fost făcută pentru Ungaria, Slovacia și Cehia, prin care trece ramura de sud a conductei de petrol, având în vedere dependența acestora de combustibilul rusesc.

Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

Comisia Europeană a sfătuit Ungaria și Slovacia să folosească opțiuni alternative de aprovizionare – de exemplu, din Croația.

Dar ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a spus că Croația nu este „de încredere” ca țară de tranzit. Potrivit acestuia, petrolul furnizat prin conducta de petrol Drujba este „vital pentru Ungaria”.

Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News