La începutul lunii octombrie, Merck a publicat datele despre studiile clinice de fază II, care au arătat că pastila sa poate reduce cu 50% riscurile de deces sau de spitalizare pentru persoanele predispuse să facă o formă gravă de COVID.
O analiză interimară a rezultatelor furnizate de cei 775 de pacienţi din studiul Merck a descoperit că 7,3% dintre cei care au primit de două ori pe zi timp de cinci zile Molnupiravir au fost spitalizaţi în primele 29 de zile după tratament, comparativ cu procentul de 14,1% în rândul celor care au primit un placebo.
Nu au existat decese în grupul care a primit Molnupiravir, însă au fost raportate opt decese în rândul pacienţilor care au primit placebo.
Rezultatele au fost suficient de convingătoare, iar un comitet independent de monitorizare a datelor, în consultare cu FDA, a decis să oprească studiul clinic înainte de finalizarea acestuia.
„Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări (de autorizare) a Molnupiravir de către FDA”, a declarat Robert Davis, directorul executiv al Merck, citat într-un comunicat.
Compania Merck a mai anunțat că „lucrează cu agenţiile de reglementare din întreaga lume pentru a depune cereri de utilizare de urgenţă sau autorizaţii de introducere pe piaţă în următoarele luni” a pastilei sale anti-COVID.
Pfizer şi grupul elveţian Roche Holding lucrează, de asemenea, pentru a dezvolta o pilulă antivirală uşor de administrat, anti-COVID.