Procesul intentat împotriva companiei este printre primele deschise de un stat american față de un mare producător de materiale plastice.
Concret, procuroarea generală din New York, Letitia James, acuză PepsiCo că a contribuit la crearea unui prejudiciu public prin producerea unei mari părți din deșeurile de plastic găsite în râul Buffalo și în apropierea acestuia, fiind inclusă aici o cantitate de peste 17% din gunoiul ușor de identificat prin anumite mărci.
De asemenea, procuroarea a reproșat că nu au fost avertizați consumatorii în legătură cu posibilele riscuri pentru sănătate și asupra mediului din cauza materialelor plastice.
James a acuzat, totodată, PepsiCo că a indus în eroare publicul cu privire la eforturile companiei de combatere a poluării cu plastic, subliniind că, după descompunere, particulele pot intra în apa potabilă, provocând probleme de sănătate, precum pubertatea timpurie la femei, reducerea numărului de spermatozoizi, modificarea funcțiilor organelor de reproducere, obezitatea sau creșterea ratelor unor tipuri de cancer.
Potrivit plângerii, efectele aditivilor din plastic au fost constatate la mai multe mamifere, iar specialiștii se așteaptă să le identifice și la oameni.
Prin acest proces se dorește ca PepsiCo să nu mai provoace probleme din cauza materialelor plastice, să contribuie la decontaminare și să vină cu o serie de măsuri de protecție.
Compania americană deține peste 100 de mărci, printre care Cheetos, Doritos, Lay’s, Lipton sau Mountain Dew.
Procese legate de poluarea cu plastic au mai fost intentate până acum de statele Connecticut și Minnesota, care au acuzat unele companii că au comercializat în mod fals pungi ca fiind reciclabile, acestea neputând fi însă reciclate în instalațiile de stat.
Foto: 123rf.com