Focul care a cuprins, la începutul lunii iunie, în jur de 100 de metri pătrați din acoperișul monumentului istoric a fost provocat, cel mai probabil, de o țigară, potrivit unui răspuns oficial al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, la solicitarea Libertatea.
Sursa probabilă de aprindere: jar sau scânteie. Mijlocul care putea produce aprinderea: țigară. Împrejurarea determinantă: fumatul în locuri nepermise.
Răspuns al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov:
Palmieri și mall într-un monument istoric
Hala Laminor, în care Primăria Sectorului 3, prin Algorithm Construcții S3 SRL, a investit 85 de milioane de euro și insistă să mai bage încă 10, urmează să se transforme într-un mall cu palmieri în valoare de 100.000 de euro.
După ce au fost aduși palmierii în curtea halei, în mai, au început să fie montate panouri fotovoltaice.
Pompierii spun că firma nu avea nevoie de aviz sau autorizație din partea ISU pentru montarea panourilor, pentru că „acestea nu fac parte din categoria de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu”.
Avea însă nevoie de un acord de la Ministerul Culturii, spun specialiștii consultați de ziarul Libertatea, având în vedere că locația este monument istoric.
Ministerul Culturii nu a fost informat despre panouri
Hala Laminor face parte din complexul de hale ale uzinei „Malaxa”, care se află pe lista monumentelor istorice. Orice modificare făcută la structura unui monument istoric trebuie să treacă pe la Ministerul Culturii. Adică inclusiv montarea unor panouri fotovoltaice.
Instituția spune însă, într-un răspuns din iunie la reclamația unui bucureștean, că nu a primit nicio solicitare de avizare de la primăria lui Negoiță sau de la vreo instituție ori societate din subordinea sa pentru cele 5.500 de panouri.
Totuși, în 10 mai, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, se filma pe acoperișul halei cu suprafața de 70.000 de metri pătrați, arătând cum în spatele său, muncitorii montează de zor panou după panou.
„Ce vreme e astăzi, e perfect pentru panourile fotovoltaice!”, spunea el într-un video live pe pagina lui de Facebook.
Cât au costat panourile
„Ia uitați cât de frumos arată aici panourile fotovoltaice care produc energie electrică. Tot acoperișul de pe Hala Laminor va fi plin de panouri fotovoltaice: peste 3 megawați (pe oră, n.r.), știți cât înseamnă asta? Multă energie verde în această criză energetică”, continuă Negoiță.
Apoi adaugă, în timp ce face câțiva pași: „Vi se pare că aici e mult? N-ați văzut nimic! Uitați ce e în partea cealaltă!”. El insistă și spune că hala este monument istoric, exact tipul de clădire pentru care este nevoie de avize de la Ministerul Culturii.
au costat cele 5.500 de panouri fotovoltaice, conform unei hotărâri a Consiliului Local din noiembrie anul trecut.
Panourile au fost montate de o firmă din Prahova, Apex Proconstruct SRL, specializată în acest domeniu. Cu două zile înainte de incendiu, compania posta pe Facebook o filmare făcută pe acoperișul Halei Laminor.
Contactat de Libertatea, Robert Negoiță nu a răspuns solicitării.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
minu1981 • 18.07.2023, 21:42
Probabil, majoritatea celor ce citesc articolul nu stiu de aceast hala si cu atat mai putin ca e monument istoric…montarea de panouri FV, conform legii nu necesita autorizatie de construire. In alta ordine, dl Nicusor, din dorinta de a nu incalca legea, a decis sa nu faca nimic in aceasta pozitie, de primar general, pe principiul cine nu munceste nu greseste