„Din 1 martie 2025, toată lumea la birou. Angajații vor avea doar 4 zile pe lună sau o singură zi pe săptămână de muncă de acasă. Până acum, politica era hibridă, cu 8 zile pe lună la birou și restul de acasă, dar în realitate, unele departamente aveau doar 5 zile, iar altele chiar mai puține”, a scris unul dintre angajați pe o rețea de socializare.
„Evident, managerii vor continua să vină doar când se trezesc ei, stând câteva ore și plecând rapid la sală, la întâlniri sau unde au chef. În schimb, angajații sclaveți vor trebui să stea să își ponteze toate orele, comportându-se ca niște rotițe cuminți în roata organizației”, a continuat angajatul companiei Emerson.
Comentariile de pe rețelele de socializare sunt pline de nemulțumiri ale angajaților legate de aceste politici. Un utilizator sublinia că „deșteptii pleacă, disperații așteaptă să fie dați afară”.
Alții sunt de părere că unele firme preferă să îi îndepărteze pe cei care nu se conformează în mod voluntar, fără a ajunge să îi concedieze formal, așa cum menționează un alt utilizator: „probabil le e mai simplu când lumea pleacă de bunăvoie decât să se complice cu proceduri de dat afară”.
Politicile de întoarcere la birou au fost considerate de mulți angajați o modalitate indirectă de a reduce personalul fără a recurge la concedieri directe.
Cei care susțin munca de acasă prezintă diverse studii care arată că întoarcerea la birou poate afecta moralul și productivitatea angajaților, potrivit Hackingwork:
- 38% dintre mamele cu copii mici vor fi nevoite să își reducă programul de muncă sau chiar să renunțe la job din cauza lipsei de flexibilitate (McKinsey).
- Angajații din generația Millennial și cei mai talentați au o dorință mult mai scăzută de a rămâne în organizație atunci când li se impun politici stricte de RTO (Gartner).
- Monitorizarea prezenței, o practică tot mai frecventă la giganți precum Google, Amazon sau JPMorgan, a fost asociată cu scăderea performanței și moralului, conform unui studiu Harvard Business Review.
Mai multe companii mari au decis să ceară întoarcerea angajaților la birou, renunțând treptat la munca hibridă sau remote, adoptată în timpul pandemiei. Printre acestea Amazon, Starbucks, Disney sau JPMorgan.
Emerson Electric Company este o companie multinațională diversificată care proiectează și furnizează tehnologie și servicii de inginerie pe piețele industriale, comerciale și de consum. Emerson este lider global în combinarea tehnologiei și ingineriei.
Compania este prezentă în România din anul 2006, când a început construcția primei fabrici în Parcul Industrial Tetarom II din Cluj-Napoca.