• Printre câștigători: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Compania Națională Aeroporturi București, Universitatea de Medicină din Târgu Mures, Transgaz, Romprest, Teamnet Group, Universitatea Valahia, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu
  • Pe lista țărilor premiate, România e „vecină” cu țări ca India, Nigeria, Ghana, Malaysia, Vietnam, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Polonia, Arabia Saudită, Turcia, Etiopia, Egipt sau Sri Lanka.
INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Compania de Apă Someș a primit „Premiul European pentru Calitate”

Pe 15 decembrie 2020, Compania de Apă Someș, operatorul regional de alimentare cu apă și colectare-epurare ape uzate în județele Cluj și Sălaj, a primit „Premiul European pentru Calitate” de la o organizație numită Adunarea Afacerilor din Europa – Europe Business Assembly (EBA) în cadrul unei ceremonii online ținute pe Zoom. 

Același „Premiu European pentru Calitate” a fost primit, la aceeași ceremonie, de către un spa din Arabia Saudită, o clinică de tratamente stomatologice din Brazilia, o firmă care vinde lenjerii de pat din India sau o companie din Peru care organizează drumeții montane.

Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”
Recomandări
Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”

„Încă un prestigios premiu internațional primit de Compania de Apă Someș S.A.”, a menționat comunicatul de presă al companiei, preluat apoi în presa locală.

Alte premii internaționale „prestigioase” au mai fost obținute de către operatorul de apă din Ardeal în 2019, 2016 și 2013.

Ce nu se precizează în comunicatele companiei e că toate aceste premii vin la pachet cu niște costuri de mii de euro.  

Peste 10.000 de euro plătiți pentru aceste premii

Compania de Apă Someș, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj, a comunicat către ziar sumele plătite pentru aceste premii. A menționat că „sumele plătite nu au reprezentat costul premiilor, ci, în principal, costurile de promovare legate de obținerea premiilor”, dar și costurile pentru cazare și masă.

  • Premiul European pentru Calitate de la European Business Assembly în 2020  – 2.500 de lire sterline
  • Premiul Internațional Diamant pentru Excelență în Calitatea 2019 de la European Society for Quality Research (participare două persoane) – 4.100 de euro
  • Premiul „Best Enterprise Award” și Manager of the Year în 2016 de la European Business Assembly – 3.800 de lire sterline

La costurile de promovare au fost incluse, printre altele, „licență pe 3-5 ani pentru utilizarea imaginii, logoului organizatorilor în publicitatea făcută de companie”, „videoclip promoțional al companiei pe canalul YouTube al forumului Realizări” „interviu online în timpul recepției online” sau „abonament revista Leaders Time”.

Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani
Recomandări
Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani

Cine oferă aceste premii? Afacerea a doi ucraineni, tată și fiu

European Business Assembly (EBA) e o afacere care operează din Ucraina și din Oxford, a arătat o investigație a cotidianului britanic „The Times” din 2017. Folosindu-se de reputația Universității Oxford, cu care nu are nicio legătură, EBA vinde diplome și titluri în valoare de mii de euro, prin falsă asociere cu universitatea. E înființată de doi ucraineni, tată și fiu: Anton Savvov și Ivan Savvov. 

INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Ivan Savvov, directorul EBA

EBA contactează firme și indivizi din țări din Orientul Mijlociu, Europa de Est sau Rusia. Focusul e „pe țări care ar părea mai receptive să plătească pentru un premiu”, a scris The Times. Nu există criterii reale pentru acordarea acestor premii sau jurii formate din specialiști. 

Organizația trimite mai multe scrisori de „nominalizare” către diferite firme sau indivizi. 

De exemplu, EBA a trimis scrisori către jumătate dintre universitățile din Serbia, spunându-le că sunt nominalizate la premii, a arătat o investigație amplă din 2014 a Centrului de Jurnalism de Investigație din Serbia (CINS) și a rețelei de jurnalism de investigație OCCRP. 

Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța
Recomandări
Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța

Oricine răspunde scrisorii de „nominalizare” primește premiul. Mulți dintre „câștigători” vin din sectorul public. 

Urmează apoi evenimente de premiere fastuoase, unde sunt aduși invitați plătiți, ca foști miniștri, muzicieni îmbrăcați în costume militare istorice. Evenimentele sunt organizate în clădiri istorice ca Primăria din Oxford sau Institutul Directorilor din Londra. Ca să participi la ele și să îți ridici premiul, trebuie să plătești. 

EBA a recunoscut că a câștigat peste două milioane de lire sterline din taxe de conferință, publicitate, redevențe sau pachete de sponsorizare. 

Businessuri construite pe exploatarea vanității

Centrul de Jurnalism de Investigație din Serbia (CINS) și OCCRP au identificat și alte 5 organizații care operează după un model de business similar cu EBA, toate oferind așa-numitele premii de vanitate. Acestea au vândut peste 250 de premii către instituții, companii publice și private și indivizi din Serbia și Bosnia și Herțegovina între 2000 și 2014. 

  • The Business Initiative Directions (BID), Madrid, Spania
  • Actualidad Magazine, Madrid, Spania
  • The European Society for Quality Research (ESQR), Lausanne, Elveția
  • Otherways Management Association Club (OMAC), Franța
  • Global Trade Leaders Club (GTLC), Madrid, Spania

Societatea Europeană pentru Calitate în Cercetare (ESQR) a acordat Companiei de Apă Someș „Premiul Internațional Diamant pentru Excelență în Calitate 2019” în decembrie 2019, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Viena. Suma plătită de companie pentru promovare a fost de 4.100 de euro.

O parte dintre aceste organizații au fost listate chiar pe Wikipedia, pe o pagină despre „premiile de vanitate”. Când scrii numele unora dintre aceste organizații, Google îți sugerează în bara de căutare și cuvântul „fake”. Adică, fals.  

Cu toate acestea, zeci de companii publice și private, profesori universitari, rectori, manageri de spitale, directori de școală sau oameni de afaceri din România au căzut în capcana organizațiilor care oferă aceste premii, seduși de titlurile pompoase. Unii au făcut-o, probabil, și din naivitate. 

După ce primesc aceste premii, companiile sau instituțiile le trec în CV-uri și se laudă cu ele în presa locală sau națională din România. Într-un caz, o instituție a fost premiată în România tocmai pentru că primise un premiu EBA. În felul ăsta, se adaugă noi și noi straturi de „recunoaștere”, augmentând ficțiunea inițială.

„Se percepe o mică taxă pentru licențe”

„Premiile EBA sunt premii de club”, menționează organizația pe site-ul său. „Certificarea brevetelor pentru premiile EBA este confirmată de licențele de la Oficiul de Proprietate Intelectuală din Regatul Unit. Fiecare premiu are un număr de înregistrare. Drepturile legale aparțin EBA. (…) De asemenea, se percepe o mică taxă pentru aceste licențe.”

Taxa de acreditare include cheltuielile pentru fabricarea acestor premii, organizarea ceremoniei de premiere, precum și o serie de servicii promoționale, adaugă organizația. Premiile EBA sunt realizate manual, fabricate din metale prețioase, acoperite cu aur și încrustate cu pietre Swarovski. Un bijutier londonez, Alfred Winiecki, produce aceste premii.

Candidat pe lista AUR pentru parlamentare. „Se plătește ceva. Dar ei caută valorile planetei!”

Iuliean Horneț a candidat pentru un loc în Senatul României pe listele AUR în Gorj. Este antreprenor și inventator și are o companie activă în domeniul energiei regenerabile. În timpul pandemiei a lansat un ulei despre care spune că te scapă de Covid-19.

În CV-ul lui apar multe titluri grandioase.

  • 14.10.2014: „Managerul Anului”, „Best Enterprise”, titluri acordate de Europe Business Assembly la Oxford, Marea Britanie
  • 16.05.2015: „Excellence in Business Management”, acordat de World Confederation of Businesses, într-o ceremonie organizată la Atena
  • 01.08 2015: Premiul „THE BIZZ 2015”,  acordat de World Confederation of Businesses, într-o ceremonie organizată la Las Vegas

„Se plătește ceva. Probabil că e și costul diplomei introdus acolo. Dar ei caută valorile planetei și le premiază. Ai succese, ai realizări foarte bune, te trec în analele lor, dar ceremoniile le plătește premiantul, că ei nu au fonduri să facă atâta tam-tam”, explică Horneț despre mecanismul acordării premiilor. 

Eu mi-am plătit hotelul, a mai fost 1.000 și ceva de dolari ceremonia cu masa festivă, nu mai știu precis. Cred că la greci a fost mai ieftin. Și la Las Vegas cam 1.700 de dolari masa. Dau o masă faină la sfârșit. Ei asigură cazarea, dar o plătim noi. (…) Se ajunge în jur de 2.000 de dolari și la unii, și la alții (și la EBA, și la World Confederation of Businesses, n.r.).

Iuliean Horneț:

Două dintre premii au fost oferite de către EBA, iar alte două, oferite la distanță de mai puțin de 3 luni, de către o organizație numită World Confederation of Businesses (Worldcob), care anunță pe site-ul său că oferă cel mai important premiu de business din lume. 

„Ambasadorii” Worldcob sunt diferite persoane din Paraguay, Senegal, Panama, Emiratele Arabe, Brazilia, Peru, Nigeria sau Albania. Printre membrii listați ai Worldcob sunt preponderent companii din Africa, America Latină sau Orientul Mijlociu. 

Într-un articol din 2009, se arată că organizația a trimis o scrisoare de „nominalizare” unei companii care nu mai funcționa la data respectivă. Premiul putea fi adjudecat contra sumei de 3.030 de dolari. Deși Worldcob listează o adresă din Texas, adresa de IP de pe care erau trimise e-mailurile indica locația în Lima, Peru. 

INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Firma lui Horneț a fost premiată de două ori de aceeași organizație, la distanță de doar două luni și două săptămâni. 

Premiat în „sala aia unde a cântat Celine Dion!” 

Iuliean Horneț spune că a primit mai multe scrisori de „nominalizare” de la diferite organizații, dar că le-a selectat doar pe cele în care poate să aibă încredere.

„(M-au căutat, n.r.) să îmi dea un premiu de calitate, eu am mai multe solicitări de astea, dar le-am ales pe astea că le-am studiat istoricul. Nu mă interesează un premiu dat de nu știu care Uber”, spune inventatorul. 

Uber era doar o expresie, nu l-a căutat Uber propriu-zis, lămurește el. În schimb, de WorldCob sau de EBA nu se îndoiește. 

Eu sunt membru de elită al Confederației mondiale a businessmanilor. Elita firmelor! Cum să vândă premii? A fost ceremonie la Las Vegas, la Casino, în sala aia unde a cântat Celine Dion, acolo am făcut prezentarea, a fost super! 400 de firme reprezentate la conferință. Și aici (la primirea premiilor de la EBA, n.r.), a fost sala aia de conferințe a lui Oxford plină, full!

Iuliean Horneț:
INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Iuliean Horneț (centru), premiat de către European Business Assembly

„Nu sunt firme-fantomă. Comitetul Internațional Socrates este recunoscut și abilitat de toate. Europe Business Assembly este format din Templul ăla al Cavalerilor de la Malta și din toți rectorii facultăților din Europa. Ei fac, analizează totul. Inclusiv universități de la Moscova, multe entități de mare valoare”, concluzionează antreprenorul.

Cumpără o diplomă în Moscova, fără avans!”

În scrisorile trimise de către EBA se menționează că „procesul de nominalizare este bazat pe un sondaj complex și pe recomandările partenerilor EBA, cât și pe baza datelor colectate de la organisme de certificare naționale și internaționale, asociații regionale și naționale, congrese, forumuri, industria media.”

Site-ul EBA listează 15 parteneri. 

Institutul umanitar și de mediu (Environmental and Humanitarian Institute) din Rusia este unul dintre aceștia. Dacă dai click pe site-ul institutului, ești redirecționat la site-ul rusesc premiums-diploman.com, de unde îți poți cumpăra diplome. „Cumpără o diplomă în Moscova, fără avans!”.

„Nu este dificil să cumperi o diplomă de învățământ superior la Moscova. Există foarte multe firme care furnizează astfel de servicii. Acest lucru este de înțeles, deoarece este posibil să nu ai timp, bani și nevoia de a petrece de la 4 la 6 ani într-o universitate”, precizează site-ul. 

INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Dacă dai click pe site-ul unui partener EBA, ești redirecționat la site-ul rusesc premiums-diploman.com, de unde poți comanda o varietate de diplome și certificate, inclusiv medicale.

Un alt partener este Congresul internațional al industriașilor și antreprenorilor (ICIE) din Rusia. Site-ul listat nu mai funcționează, iar domeniul este de vânzare. Costă 650.000 de rupii, adică în jur de 7.200 de euro.

În fapt, site-urile mai multor parteneri nu mai funcționează.

Două ordine de cavaleri și o companie de lactate din Emiratele Arabe

EBA mai listează ca parteneri două „ordine” de cavaleri din Malta: Ordinul Bizantin al Sfântului Mormânt, respectiv Ordinul ospitalier al Sfântului Lazăr al Ierusalimului. În ambele te poți înscrie dacă completezi un formular. 

  • 580 de euro taxă de înscriere ca să devii „Cavalerul Harului / Justiției”, urmată de 120 de euro taxă anuală.
  • 800 de euro ca să devii „Damă a Marii Cruci”, apoi câte 200 de euro anual.
INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Listă completă de prețuri ca să devii membru al Ordinului ospitalier al Sfântului Lazăr al Ierusalimului, unul dintre partenerii EBA

Alt partener EBA este Al Rawabi, o companie de lactate și sucuri din Emiratele Arabe Unite. De pe site-ul companiei aflăm că aceasta are o fermă de 12.500 de vaci în mijlocul deșertului Dubai, dar și că este prima companie care a creat un „Muzeul al lactatelor”.

Alți parteneri listați includ o universitate privată din Kazahstan, un spital din Cipru și organizația European Market Research Centre (EMRC), cu sediul în Belgia, care „există pentru a încuraja și a facilita investițiile din sectorul privat în Africa”, conform site-ului său

Unul dintre laureații European Market Research Centre este politicianul român Adrian Severin.

Adrian Severin, Omul secolului 20

Fost ministru de externe și europarlamentar, Severin a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în noiembrie 2016, pentru luare de mită și trafic de influență. 

În CV-ul său apar și următoarele două distincții: 

  • Premiul „Euromarket” de la European Market Research Centre
  • Premiul „Man of the 20th Century” (Omul secolului 20, n.r.), de la organizația Biographic International Centre, United Kingdom.

Despre acesta din urmă, Guvernul Australiei de Vest a atras atenția că e o înșelătorie și că vinde diplome false. O diplomă costă „doar” 325 de dolari.

Contactat de Libertatea, Severin explică faptul că cele două titluri i-au fost oferite la începutul anilor ‘90 și că nu a plătit nimic pentru ele.

INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Adrian Severin. Foto Hepta

„Mie nu mi-a plăcut niciodată să plătesc decorații, distincții, nu mi s-a părut ok. Dar atunci, putea să fie ‘91-‘93, noi eram țările revoluționare care veneau din fostul bloc sovietic și probabil că în anii aceia era pentru ei o chestiune foarte specială să aibă pe lista lor de premianți personalități din zona aceasta. Și probabil de aia a fost mai puțin cu bani”, adaugă Severin.

Își amintește că în 1992 a mers într-o vizită la Bruxelles, ca președinte al Agenției Naționale de Privatizare. „Atunci am participat la niște simpozioane, seminarii, printre care cred că era și unul găzduit de această organizație. Cu acest prilej, ei au distribuit mai multe premii. Dar nu am avut vreo corespondență anterioară”, povestește Severin despre premiul primit de la European Market Research Centre. 

A primit premiul pe loc. Criteriile nu erau clare. „Ce am înțeles eu atunci, vorbim de acum 30 de ani, premiul era pentru reformă economică și deschiderea către piețele europene.”

„Tot ce venea din Occident ni se părea formidabil”

Cât despre premiul oferit de International Biographical Centre, recunoaște că ar putea fi un „premiu de vanitate”.

„Când mi-au dat ei mie, eram în anii 90, nici nu știam pe ce lume suntem”, spune Severin.

Noi mai mult am pus-o în curriculum la timpul respectiv pe prima, cea cu Biographical Institute, să arătăm celor care citesc din Occident că suntem în circuitul occidental, că suntem în aceeași lume, dar nu pentru că ar fi avut cine știe ce importanță.

Adrian Severin:

Cei de la Biographical Institute l-au căutat să îi mai dea și alte premii, dar le-a refuzat. 

„După aceea, au început, dacă nu mă înșel, să solicite bani. (…) Am zis, am una, mi-e de ajuns. Câte diplome strângem de la aceeași instituție?”

„Noi atunci voiam să fim cât mai integrați în lumea asta occidentală. Orice distincție, orice insignă îți puneau în piept care făcea parte din lumea lor, recunoscută în lumea lor, oricât de puțin importantă era, era un atestat că ești de acolo”, adaugă Severin. 

Fascinația pentru insigna pusă în piept de către „Occident” a rămas și după câteva decenii. 

Scrisori identice, schimbat numele universității

În 2013, EBA a trimis o scrisoare identică către dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, și către dr. Andy Pușcă, rectorul Universităţii „Danubius” din Galaţi. 

Ambele erau „nominalizate” pentru premiul de „Best Regional University” (cea mai bună universitate regională, n.r.), iar rectorii, pentru „Best Manager of the Year” (cel mai bun manager al anului, n.r.). 

Ambele universități s-au lăudat cu aceste nominalizări.

Universitatea de Medicină din Târgu Mureș a publicat scrisoarea chiar pe site-ul său. „Faptul că am fost nominalizaţi în această categorie, Best Regional University, pentru noi, ca universitate, este un semn de recunoaştere a progreselor pe care le facem”, a spus rectorul Leonard Azamfirei. 

Pentru a-și anunța „nominalizarea”, Universitatea „Danubius” din Galaţi a plătit un articol de tip promo în ziarul Viața Liberă din Galați. În perioada respectivă, Universitatea privată încerca să scape de renumele de „fabrică de diplome”.

INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Scrisoarea trimisă către dr. Andy Pușcă, rectorul Universităţii „Danubius” din Galaţi.
INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Scrisoarea trimisă către dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș

Tot atunci a mai fost „nominalizată” și o a treia universitate din România, Universitatea Apollonia din Iași, pentru aceleași premii: „cea mai bună universitate regională” și „managerul anului”.

INVESTIGAȚIE. Companii de stat își cumpără pe bani publici premii de vanitate de la organizații obscure internaționale
Universitatea privată Apollonia din Iași, înființată în 1991, declarată una dintre „cele mai bune universități regionale” de către EBA în 2013. 

EBA: Întrebările dvs. sugerează că ați fost plătită să ne afectați imaginea

Libertatea a încercat să ia legătura telefonic cu European Business Assembly, sunând în repetate rânduri la numărul afișat pe site-ul lor. Nu a răspuns nimeni. La întrebările trimise pe e-mail, răspunsul a fost:

Modul în care v-ați structurat întrebările pare să arate că ați fost plătită sau împinsă să pregătiți un articol menit să ne afecteze imaginea repetând mai mult sau mai puțin ceea ce au făcut deja articolele false din trecut, fără a arăta o imagine obiectivă. S-ar putea să greșim acest lucru. Sperăm că împreună putem să pregătim un articol echilibrat.

Serviciul de presă al European Business Assembly:

În episodul următor, vom arăta ce alte persoane, companii și instituții din România au mai primit aceste premii de vanitate. 

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Știrileprotv.ro
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Viva.ro
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Trump conduce cu 154 la 30. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Trump conduce cu 154 la 30. Update
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Elle.ro
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Observatornews.ro
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI