Votul consilierilor este unul de principiu, pentru începerea procedurilor de fuziune. După realizarea tuturor documentelor, proiectul de fuziunea va intra în CGMB, pentru dezbatere și vot.
Epopeea companiilor municipale și a RADET
Curtea de Apel București a pronunțat falimentul oficial al RADET în 11 noiembrie anul trecut. Falimentul a început însă cu mult timp în urmă, iar RADET, cea mai mare rețea de termoficare din România, s-a transformat încet într-un colos ineficient și nemodernizat.
Pentru a salva RADET, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a venit cu soluția companiilor municipale, despre care instanța a stabilit că au fost înființate ilegal. Astfel, una dintre societăți, Compania Municipală Energetica, a fost dizolvată și apoi divizată în alte două: Compania Municipală Termoenergetica și Compania Municipală Energetica Servicii.
Prima se ocupă de producerea și distribuția apei calde și a căldurii, în timp ce cea de-a doua se ocupă de investițiile în infrastructură.
De la 1 decembrie anul trecut, Termoenergetica a preluat rețeaua de transport și distribuție și întreaga activitate a falimentarei RADET. Compania avea anul trecut un capital social de 645 de milioane de lei. Delegarea serviciilor către Termoenergetica s-a făcut pe zece ani.
Divizare, apoi fuziune
Propunerea de fuziune vine la un an și jumătate de la cea de divizare a primei companii municipale înființate cu scopul de a prelua RADET.
Conform proiectului de hotărâre, inițiat chiar de primarul general, Gabriela Firea, prin fuziunea prin absorbție a celor două companii, Termoenergetica și Energetica Servicii, ar fi reduse costurile de funcționare, iar calitatea serviciilor oferite de un singur operator va crește, pentru că resursele vor fi alocate mai bine, iar Termoenergetica, societate absorbantă, va beneficia de utilajele celeilalte companii.
Directorul Termoenergetica: “Angajații nu vor fi afectați”
Contactat de Libertatea, directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, nu a vrut să comenteze subiectul fuziunii celor două companii, dar a dat asigurări că angajații nu vor fi afectați și că nu vor exista reduceri de personal.
“Dimpotrivă, noi îi primim pe toți cu brațele deschise. Avem o deficiență foarte mare de personal, avem 3.100 de angajați, de la 7.000 cât avea pe vremuri RADET. Angajații nu vor fi afectați în niciun caz”, a declarat Burghiu pentru Libertatea.
Ședința de Consiliu General va avea loc în 15 iulie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro