În cazuri „temeinic justificate”, Guvernul poate decide alocarea unei cote mai mici de 90%.

Decizia vine în contextul în care costurile cu plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze pe lunile februarie și martie, aprobată marți de Guvern, costă 3 miliarde de lei de la buget.

Pe de altă parte, politica de distribuire de dividende din profiturile companiilor de stat nu este nouă, acestea fiind forțate să contribuie la buget în ultimii ani.

Concomitent cu această măsură, ministrul finanțelor Adrian Câciu a anunțat recent intenția de a suprataxa furnizorii de energie și gaze pentru profiturile excepționale realizate după majorarea prețurilor.

Cum stau marile companii de stat la profit

Producătorul de gaze și energie Romgaz a consemnat un profit net de 1,15 miliarde de lei în primele nouă luni din 2021, conform informațiilor de pe bursă.

O altă companie a statului care are profit mare este Hidroelectrica. Aceasta avea la finalul lunii septembrie 2021 un câștig net de 2,6 miliarde de lei, confom unui raport al Fondului Proprietatea. Acesta deține 20% din titlurile Hidroelectrica și a anunțat recent că vrea să listeze pe bursă un pachet de 15% din titlurile producătorului de energie.

Nuclearelectrica – ce operează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă – a avut un profit net de 641 de milioane de lei în primele 9 luni ale anului trecut, conform rapoartelor bursiere. Pe tot anul, compania a raportat un profit de peste un miliard de lei, iar pe acest an estimează o creștere mai mult decât dublă.

În fine, furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a consemnat un rezultat net de 72 de milioane de lei în primele 9 luni din 2021, în scădere față de cele 396 milioane de lei din aceeași perioadă a anului 2020.

Doar profitul net pe primele nouă luni al acestor societăți este de 4,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că un procent de dividende de 90% echivalează cu 4 miliarde de lei, mai mult decât costul cu subvenționarea facturilor pe cele două luni de funcționare a noii scheme de sprijin.

Ce participații mai deține statul

Pe lângă aceste societăți, statul mai deține pachete majoritare la companii precum Transgaz, Transelectrica, Salrom, Cupru Min, Conpet, Oil Terminal, dar și pachete minoritare la societăți privatizate deja, precum Petrom, Rompetrol, Engie România, Enel Energie și E.ON România.

 
 

Urmărește-ne pe Google News