”Deşi numărul insolvenţelor din prima jumătate a anului curent este la un minim al ultimilor zece ani, pierderile generate creditorilor sunt la un nivel foarte ridicat, aproape de pierderile maxime din ultimul deceniu”, arată studiul.
Creşterea insolvenţelor în rândul companiilor mari reprezintă o problemă sistemică, deoarece acestea propagă un şoc financiar şi social mai mare în mediul de afaceri deja foarte polarizat, conform Coface România.
Conform datelor din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), în primul semestru 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.442 de insolvenţe.
Potrivit studiului, numărul companiilor mari cu cifra de afaceri peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului 2018 a crescut cu aproape 5%, ajungând la 189.
Numărul locurilor de muncă înregistrate de firmele insolvente în primul semestru 2018 este în creştere cu 35%, ajungând la aproape 26.000 de salariaţi.
Care sunt problemele
“Principalii factori care duc la deteriorarea comportamentului de plată a companiilor, pe de o parte, respectiv scăderea nivelului de încredere a antreprenorilor, pe de altă parte, sunt creşterea cheltuielilor, în special cele cu salariile, utilităţile şi combustibilul, creşterea cheltuielilor privind dobânzile şi rambursarea creditelor bancare, impredictibilitatea fiscală.
La toate acestea se adaugă economia subterană din România, estimată de Comisia Europeană la aproape 28% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE după Bulgaria, ceea ce permite concurenţa neloială şi dificultatea de a fi competitiv, dificultatea de a găsi forţă de muncă la un salariu care să reflecte productivitatea reală”, a declarat Iancu Guda, director de servicii la Coface România.
De două ori mai multe firme suspendate decât înființate
Numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru din 2018 este de 74.442 de firme, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelasi timp, numărul firmelor înmatriculate în primul semestru al anului curent este de 45.276, în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2017.
Cele mai multe insolvenţe deschise în primul semestru al anului curent au fost în comerţul cu amănuntul (674), urmat de construcţii (663) şi comerţul cu ridicata şi distribuţie (624).
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!