Deși mențin veniturile nete ale angajaților, măsurile sunt toxice pentru aceștia deoarece acestea nu vin și cu contribuțiile sociale aferente, fiind scutite de plată.
Astfel, deși salariații rămân cu aceiași bani în mână, aceștia nu vor avea același nivel al contribuțiilor pentru pensie comparativ cu scenariul în care patronii majorau salariile brute cu 22%. De asemenea, aceste bonusuri nu sunt perpetue, fiind la latitudinea patronilor cât timp le acordă.
Pentru companii, măsura acordării de stimulente lunare sau de bonuri de masă duce la economii în privința sumelor virate la stat.
Astfel, este vital pentru angajați să citească cu atenție ce fel de acte semnează începând cu prima zi a anului viitor. Pentru a fi siguri că nu intră în categoria de mai sus trebuie să verifice dacă salariile brute trecute în noile contracte sunt majorate cu 22% față de nivelul de la finele lui 2017.
Până acum doar câteva multinaționale și companii de stat au anunțat acest lucru: lanțul de hipermarketuri Kaufland, producătorii auto Dacia și Ford, grupul feroviar Grampet și producătorul de energie electrică Nuclearelectrica. Un sondaj realizat în noiembrie de către Adecco arăta că 37% dintre companii așteaptă răspunsuri de la sediile centrale pentru a vedea dacă operează creșterile.
”Lista rușinii”
Senatorul PNL Florin Cîțu a scris ulterior pe pagina sa de Facebook că amânarea arată că Executivul pregătește ”lista rușinii”, cu companiile care nu au majorat salariile angajaților. Și asta pentru că, virând banii ca până acum, autoritățile vor putea determina exact ce companii nu au majorat salariile brute ale angajaților pentru a compensa trecerea contribuțiilor la salariat.
Bonusuri pe altă firmă
În fine, o serie de multinaționale vor acorda de acum bonusurile directorilor folosind o altă măsură, de data aceasta adoptată chiar de către Guvern. Mai exact, o parte din bonusuri vor fi acordate prin intermediul unor firmulițe deținute de șefii de companii. Și asta pentru că acestea vor fi taxate dor cu 1% din cifra de afaceri dacă au venituri sub un milion de euro.
Guvernul a majorat de curând plafonul de la 500.000 de euro la un milion de euro, dar a permis și includerea companiilor care au ca obiect de activitate consultanța și managementul.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!