Articolul analizează cele mai avansate avioane de vânătoare din arsenalul militar al SUA și al Rusiei, oferind o comparație detaliată, de la F-22 Raptor și F-35 Lightning II din SUA, cunoscute pentru tehnologia lor de vârf și versatilitate, până la Su-57 Felon și Su-35 din Rusia, fiecare cu propriile avantaje și limitări.

Avioanele de vânătoare au fost esențiale încă din Al Doilea Război Mondial, iar atacul Japoniei asupra Pearl Harbor a fost prima demonstrație. Capacitate de a evita detectarea de către radar și viteza diferă considerabil între modelele americane și rusești.

Avioanele americane de luptă: F-22 Raptor, F-35, F-15EX și F/A-18 Super Hornet

F-22 Raptor a fost introdus acum peste 20 de ani drept primul avion de vânătoare de generație a cincea din lume. Raptor a fost primul avion care a combinat supermanevrabilitatea, capacitatea de a evita radarul și zborul supersonic. Cel mai semnificativ atribut al F-22 este capacitatea de a rămâne invizibil pentru avioanele inamice, datorită dimensiunii reduse a secțiunii radar și motoarelor cu vectorizare a tracțiunii.

Avioane F-22 Raptor. Foto Profimedia

F-35 Lightning II este cel mai recent avion de vânătoare de generație a cincea proiectat în SUA. Combinația sa de viteză, evitarea detectării pe radar și armamentul robust îl fac cel mai dorit avion tactic din lume. Aproape 1.000 de avioane F-35 au fost livrate altor țări.

Și România urmează să primească avioane F-35, până în 2031.

Avion F-35. Foto Profimedia

Deși Lightning II este considerat cel mai bun avion de vânătoare, nu este și cel mai scump fabricat în SUA. Cel mai scump este F-15EX, care costă aproape 100 de milioane de dolari, susține sursa citată. Capabilitățile remarcabile includ capacitatea de a lansa până la 12 rachete și, în plus, poate transporta până la 13,6 tone de muniție.

Avionul F-15EX. Foto Profimedia

F/A-18 Super Hornet este și el unul dintre cele mai bune avioane de luptă. Cea mai nouă versiune, F/A-18 Block III Super Hornet este cu 20% mai mare decât modelele anterioare și are o capacitate crescută de transport al armamentului, calități crescute de evitare a radarului și o rază de acțiune mai mare, fiind esențial pentru Marina SUA. Noua variantă are un ecran tactil personalizabil mai mare, o îmbunătățire importantă pentru piloți. Cu ajutorul acestui ecran avansat, piloții pot folosi un computer de misiune de 17 ori mai puternic decât modelele mai vechi.

Avionul FA-18 Super Hornet. Foto Profimedia

Avioanele rusești de luptă: Su-57 Felon, Su-35, MiG-29 și MiG-35

La fel ca SUA, Rusia deține și ea patru avioane de vânătoare. Cu toate acestea, doar un avion de generația a cincea zboară în prezent, Su-57 Felon, care are o serie de îmbunătățiri față de predecesorii din era sovietică. Poate atinge viteza Mach 2.0, ceea ce îl face mai rapid decât F-35 Lightning II. În ciuda vitezei, Felon suferă de unele deficiențe serioase de proiectare. De exemplu, Su-57 nu este la fel de „invizibil” ca omologii săi americani de generația a cincea.

Avionul Suhoi Su-57. Foto Profimedia

Su-35 a fost proiectat de Uniunea Sovietică ca un contracandidat pentru avioanele americane F-14 și F-15 în timpul Războiului Rece. Echipat cu două motoare turbofan Sturb/UFA AL-31F 117S, Su-35 poate atinge viteze mai mari de Mach 2,25, echivalente cu Raptor și mult mai rapide decât F-35 Lightning II.

Avionul Su-35. Foto Profimedia

MiG-29 a fost proiectat ca un avion de vânătoare multirole, adică poate să îndeplinească mai multe tipuri de misiuni de luptă, adică aer-aer (împotriva altor avioane) sau aer-sol (împotriva țintelor la sol). Avioanele multirole sunt versatile, fiind capabile să îndeplinească o gamă largă de roluri tactice, ceea ce le face extrem de utile în diverse situații de luptă. Acest avion poate transporta aproape aproximativ 4.000 kg de armament, inclusiv rachetele AA-10 Alamo, AA-11 Archer și AA-8 Aphid.

Avion MiG-29. Foto: Profimedia

MiG-35 este un avion de vânătoare multirole de generația „4++”, considerat o versiune avansată a MiG-29. Fiecare MiG-35 poate transporta o gamă variată de rachete, rachete sol-aer și bombe, inclusiv rachetele anti-navă Kh-31A, rachetele anti-radar Kh-31P, rachetele Kh-29TE și bombele ghidate prin TV KAB-500Kr.

Avionul MiG-35. Foto Profimedia

Concluzii privind avioanele SUA vs cele ale Rusiei

  • F-22 rămâne cel mai avansat avion de vânătoare pentru superioritate aeriană, în timp ce versatilul F-35 este cel mai utilizat avion de generația a cincea
  • principalele avioane de vânătoare ale Rusiei includ Su-57 Felon, Su-35, MiG-29 și MiG-35, însă acestea rămân în urmă în ceea ce privește tehnologia care permite evitarea radarului și succesul la export
  • Su-57 este singurul avion de generația a cincea al Rusiei, în timp ce platformele mai vechi, precum Su-35, sunt încă foarte utilizate.

Urmărește-ne pe Google News