Ferite de ochii indiscreţi ai curioşilor, multe dintre casele, vilele şi hotelurile celor care fac legea, şi la propriu şi la figurat, în Valea Jiului sunt construite la poalele muntelui Parâng, într-un peisaj de vis, pe coline de unde se vede ca în palmă până în Pe-troşani şi Petrila. Oamenii îi zic, simplu, „La Ruşu”.
Drumul până în micul colţişor de Rai dintre nori, la cota 1.400, se poate parcurge doar cu maşini de teren solide sau cu telescaunul, pentru ca nu orice muritor de rând să poată vedea mândreţe de construcţii.
Asta este casa unui miner
În cei 17 ani de când lucrează la mina Petrila, Dumitru Vlădescu (37 de ani) a reuşit să agonisească doar o amărâtă de garsonieră confort 3, într-un fost bloc de nefamilişti. Aici trăieşte împreună cu soţia, Elena Heleonor (32 de ani), şi fetiţa, Cerasela Elena (12 ani).
Nu are nici măcar privilegiul de a vedea oraşul dintr-un balcon, aşa că, de voie, de nevoie, omul îşi usucă rufele pe două sârme întinse în exteriorul ferestrei. Dacă mâine s-ar decide să îşi vândă garsoniera, Dumitru ar obţine pe ea 10.000 de euro.
Asta este casa unui director
În zona Ruşu şi-a ridicat o vilă de toată frumuseţea actualul director general al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, Daniel Surulescu. Având două niveluri plus mansardă, frumos vopsită, construcţia este tot ce poate visa un turist istovit de schi şi care-şi doreşte o cană de ceai cald şi un aşternut curat. Vila „Parâng”, căci aşa a fost ea numită, nu duce lipsă de vizitatori, fiind una dintre cele mai căutate în timpul sărbătorilor de iarnă.
„Vedeţi ce frumoasă este? Şi eu am lucrat la ea. M-au l
Acum trei ani, Surulescu a fost implicat într-un scandal, pentru că şi-a ridicat cabana din Parâng cu materiale care ar fi trebuit să ajungă în subteran. Directorul CNH a recunoscut că respectiva construcţie îi aparţine, precizând că este a familiei sale, iar el nu a făcut decât să o „întremeze” puţin. Construcţia este evaluată la 350.000 de euro.
Fost director al Companiei Naţionale a Huilei, Gheorghe Cioară a rămas lângă vatra oraşului şi şi-a ridicat o mândreţe de vilă aproape de centrul Petrilei, pe un deal de unde vede, probabil, şi din dormitor intrarea în exploatarea minieră locală. Casa are garaj la subsol, două niveluri, mansardă şi este estimată la 100.000 de euro.
Iată lefurile boşilor din Valea Jiului
Libertatea vă prezintă salariile şi o parte din averile declarate de cei care conduc Valea Jiului. Menţionăm că multe dintre bunurile agonisite de directorii celor mai importante organizaţii miniere nu sunt însă declarate. Salariul mediu al unui miner din Valea Jiului este de 1.200 de lei.
A început expertiza tehnică la Petrila
Pe baza datelor adunate la 15 noiembrie, imediat după producerea tragediei de la mina Petrila, specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani au început, ieri, expertiza tehnică, pentru a stabili cauzele celor două explozii de sâmbătă din subteran. Tot ieri, în cimitirele din Petrila şi Baru Maru au fost înmormântaţi Iosif Brad, Silviu Moş, Cristian Şipoş şi Trandafir Vişan, ultimii mineri care au fost scoşi din subteran marţi seara.