Autoritățile au promis reducerea facturilor, după ce prețurile energiei și gazelor au crescut masiv în acest an, însă până acum compensarea acestora nu a fost adoptată, deoarece proiectul de ordonanță de urgență nu avea toate avizele necesare, potrivit surselor Libertatea.
Virgil Popescu, ministrul energiei, a anunțat recent că 13 milioane de români vor primi o reducere de 18 bani pe fiecare kWh de electricitate, dacă vor consuma între 30 și 200 kwh pe lună.
La gaze compensarea este de 25%, dacă consumul se află în anumite plaje.
Autoritățile au promis o subvenție la energie și pentru firme, însă cel mai probabil această măsură nu va putea fi adoptată luni, deoarece necesită acordul Comisiei Europene, fiind ajutor de stat.
Pentru consumatorii casnici nu este însă necesar un astfel de acord.
Consiliul Concurenței, la comisia de anchetă a scumpirilor
Reprezentanții Consiliului Concurenței sunt chemați luni în Parlament, în fața comisiei care anchetează scumpirea energiei.
Săptămâna trecuta, Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că facturile la energie pot scădea cu 15%, dacă statul preia plata de la buget a certificatelor verzi și a subvenției de cogenerare.
Prin certificatele verzi este susținută producția de energie regenerabilă, iar prin schema de cogenerare sunt subvenționate termocentralele de mare eficiență.
La rândul său, ministrul energiei a declarat săptămâna trecută în fața comisiei că prețurile energiei ar fi crescut oricum, chiar dacă România nu ar fi făcut în acest an liberalizarea, deoarece țara noastră este conectată cu celelalte din Uniunea Europeană, iar scumpirile au loc la nivel mondial.
Liberalizarea prețurilor la energia electrică a avut loc în de la 1 ianuarie 2021, în timp ce liberalizarea la gaze a avut loc la 1 iulie 2020.
Salariul minim, pe listă
În ședința Guvernului din 4 octombrie ar putea să fie adoptată și majorarea salariului minim.
Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Muncii, salariul minim ar putea crește la 2.550 de lei brut de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă o creștere de 138 de lei în mână. Salariul net ar urma să ajungă astfel la 1.524 de lei.
Patronatele și sindicatele nu au ajuns la un acord săptămâna trecută, la dezbaterile privind salariul minim. Sindicatele doresc un mecanism clar de majorare pentru următorii trei ani, în vreme ce patronatele vor ca majorarea să nu mai fie taxată de stat. Guvernul nu vrea acest lucru, deoarece este împotriva excepțiilor fiscale.
Sindicaliştii argumentează că salariul minim nu acoperă necesitățile unui trai demn. Valoarea coşului minim de consum a fost calculată pentru anul 2020 la 2.818 lei pentru o persoană şi 7.278 de lei pentru o familie cu doi copii, conform Mediafax.ro.
Salariul minim acoperă doar jumătate din necesar.