Regulile
privind competițiile se referă la cele organizate în aer liber,
pentru că cele care se desfășoară în mod normal într-un spațiu
închis rămân în continuare interzise.

Astfel, toate competițiile se vor desfășura fără spectatori, iar sportivii, antrenorii, arbitrii, organizatorii, jurnaliștii și toți cei implicați în organizarea unui eveniment sportiv vor fi supuși unui triaj epidemiologic înainte de fiecare eveniment.

Ordinul semnat de ministrul Săntății și ministrul Tineretului și Sportului mai prevede că fiecare sportiv trebuie să primească un „set individual de protecție”, cu apă, măști de protecție, batiste de unică folosință, șervețele dezinfectante și gel.

În cazul competițiilor sportive individuale, autoritățile recomandă ca participanții să ajungă pe teren la ore diferite, ca să evite cât mai mult contactul cu alte persoane, iar în timpul competiției să respecte distanța de cel puțin 2 metri față de alte persoane sau de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Ce se întâmplă dacă un sportiv este confirmat cu coronavirus

Fiecare stadion sau teren trebuie să aibă amenajat un spațiu de izolare bine ventilat, care să nu comunice cu alte spații. În acest spațiu va fi izolată persoana care are simptome de COVID-19 și se va apela 112.

Dacă sunt depistate mai multe cazuri de coronavirus, adică un posibil focar de infecție, întreaga competiție va fi suspendată.

Jucătorii, arbitrii și stafful tehnic – testați periodic

În cazul sporturilor de echipă, regulile sunt ceva mai drastice decât în cazul celor individuale.

Jucătorii, stafful tehnic și cel medical, arbitrii și alte categorii de personal implicat în organizarea meciurilor vor fi testați periodic, potrivit ordinului. Din două în două săptămâni și întotdeauna cu 2-3 zile înainte de fiecare meci. Testați vor fi și ofițerii de control doping delegați pentru meciuri, cu două sau trei zile înainte de meci.

La meciuri nu vor exista spectatori, iar numărul persoanelor care au acces pe teren și în celelalte zone sportive va fi limitat la maximum 85 de persoane.

Stadioanele, terenurile, spațiile comune, vestiarele vor fi dezinfectate și sigiliate apoi înainte de venirea echipelor jucătoare și vor fi montate peste tot aparate cu soluție dezinfectantă. Inclusiv în autocarele echipelor și pe tunelul de acces către teren.

Fără copii însoțitori, fără salut

Echipele jucătoare trebuie să ajungă pe teren la ore diferite:

– echipa gazdă: cu 75 de minute înaintea începerii jocului.


echipa oaspete: cu 90 de minute înainte.

Mingiile folosite atât la încălzire, cât și la joc vor fi dezinfectate.

Obiceiul prezenței copiilor pe teren la începutul fiecărui meci nu va mai fi posibil, nu vor mai exista nici mascote, iar ceremonia salutului cu strângere de mână înaintea meciului va fi interzisă.

Stafful tehnic, cel medical și jucătorii de rezervă vor purta măști de protecție, iar ieșirea de pe teren a echipelor se va face la distanță de câteva minute.

Urmărește-ne pe Google News