Dosarul Hexi Pharma va continua cu un complet nou. Lucreția Postelnicu, una dintre cele două judecătoare care ar fi trebuit să dea sentința finală în cazul firmei acuzate că a diluat dezinfectanți, a fost înlocuită de conducerea Curţii de Apel Bucureşti.
Din iulie 2021, Postelnicu a fost numită director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii pentru un mandat de 3 ani şi a fost detaşată de la Curtea de Apel Bucureşti.
La 9 septembrie 2021, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis că Mihai Alexandru Mihalcea va fi cel care va judeca, în locul Lucreției Postelnicu, finalul de procesului Hexi Pharma.
Conform Digi24, Mihalcea a debutat în magistratură în 2010 și a fost parte a completului care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare în 2014.
În procesul Hexi Pharma, judecătorul Mihalcea a întrebat inculpații la termenul de azi, 30 septembrie, dacă vor să dea declarații la un termen ulterior, având în vedere schimbarea completului.
Atât directorul de producție Mihail Leva, cât și directorul general Flori Dinu au refuzat să dea declarații.
Expertiza întârzie
Termenul de azi s-a ținut în sala P80 a Curții de Apel. Una minusculă, destinată unor procese de drepturi și libertăți ce se țin, de cele mai multe ori, cu acces restrâns. Președinta completului, Iuliana Ciolcă, a argumentat că sala P85, cea mare, în care urma să se desfășoare dosarul, era ocupată, însă peste jumătate de lună se va reveni acolo.
Firma Hexi Pharma a ridicat 3 obiecții referitoare la o primă expertiză depusă la dosar, cea chimică.
Instanța a respins două dintre ele, rămânând în picioare doar observaţia firmei, care a dorit exprimarea cantităților dintr-un tabel în litri.
În rest, instanța a acordat amânare din cauza întârzierii expertizei contabile. Cu toate acestea, judecătoarea Iuliana Ciolcă a menționat că la noul termen, chiar dacă expertiza nu va fi gata, expertul din dosar va trebui să depună un „raport de progres” cu privire la evoluția cercetărilor sale.
Ciolcă a admis că „s-au depășit termenele dispuse de către instanță, dar am pus-o pe seama faptului ca înscrisurile au fost depuse târziu”.
Noul termen stabilit de judecători este 16 octombrie, ora 9:30.
Cronologia procesului Hexi Pharma
6 martie 2017. Parchetul General a trimis în judecată dosarul, sub acuzaţiile:
- S.C. Hexi Pharma CO S.R.L., pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), a infracțiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;
- Flori Dinu (director general al Hexi Pharma), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 acte materiale) și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor;
- Mihai Leva (şef de producţie al Hexi Pharma), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
30 ianuarie 2019. Flori Dinu a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare, Mihail Leva la 3 ani şi 8 luni de închisoare, iar Hexi Pharma a primit o amendă penală de 2.600.000 lei şi a fost obligată la plata unor prejudicii de peste 16 milioane de euro către 120 de spitale şi servicii de ambulanţă. Decizia nu e definitivă, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.
20 mai 2019. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti.
30 octombrie 2020. Completul format din judecătoarele Lucreţia Postelnicu (preşedinta completului) şi Iuliana Ciolcă a amânat pronunţarea verdictului pentru data de 12 noiembrie 2020.
12 noiembrie 2020. Chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive, instanţa a dispus repunerea cauzei pe rol, în vederea discutării reluării cercetării judecătoreşti.
10 decembrie 2020. Instanţa a cerut suplimentarea probatoriului cu un raport de expertiză ce ar trebui să clarifice dacă, din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma, puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață de producătorul care, potrivit acuzării, dilua biocidele. Doi experți, unul contabil şi altul chimist, ar trebui să stabilească:
- ce cantitate de substanţă activă exista în depozitele Hexi Pharma, la 1 martie 2015 şi, respectiv, la 16 mai 2016;
- care este cantitatea de produse fabricate de Hexi Pharma în perioada 1 martie 2015 – 16 mai 2016, cu indicarea fiecărei categorii de produse, prin stabilirea loturilor de produse, dacă e posibil;
- dacă, pentru cantitatea de produse fabricate, s-a folosit o cantitate de substanţă activă conform reţetelor de fabricaţie folosite de Hexi Pharma şi, respectiv, conform avizelor date de autorităţile statului pentru fabricarea acelor produse.
13 mai 2021. Expertul chimist care ar fi trebuit să facă ultima expertiză a anunţat, în sala de judecată, că nu mai poate întocmi raportul, iar instanţa a desemnat un alt expert.
10 iunie 2021. Numită de CSM director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii (pentru un mandat de 3 ani), Lucreţia Postelnicu, fosta preşedintă a completului, a fost detaşată de la Curtea de Apel Bucureşti.
24 august 2021. Noul expert chimist depune la dosar o primă expertiză, cea chimică.
9 septembrie 2021 Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a decis, prin Hotărârea nr. 200, că noul complet care va judeca dosarul Hexi Pharma e compus din judecătorii Iuliana Ciolcă şi Mihai Alexandru Mihalcea „planificat la serviciul de permanență în data de 30 septembrie 2021, când dosarul a primit un nou termen de judecată pe fondul cauzei”.