UPDATE 15.00: Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Balș, a revenit ulterior și a precizat că, după o discuție avută cu directorul medical, a înțeles că principala cauză pentru care aparatul nu a fost folosit este faptul că nu au încă un aviz de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
În ceea ce privește personalul necesar pentru folosirea aparatului, directorul medical a menționat că are o listă cu posibili specialiști care ar putea face asta.
“Orice pacient care intră în «Balş» va trece pe aici, i se va face CT-ul pulmonar, pe baza algoritmului i se spune ce prognostic are imediat”.
Așa a sunat declarația a fost făcută de doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș pe 7 mai, în cadrul unei conferințe de presă organizate împreună cu primarul Dan Tudorache.
Aparatul medical a fost achiziționat cu un milion de euro de Primăria Sectorului 1 și oferit prin contract de comodat Institutului Matei Balș.
Libertatea a dezvăluit că a fost cumpărat, fără licitație, de către primăria condusă de edilul PSD Dan Tudorache de la firma unui om condamnat pentru evaziune fiscală.
“Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care un pacient cu COVID sau cu o afectare de SARS-CoV-2 intră în institut, primul lucru pe care-l va face – va trece pe lângă această unitate, i se va face investigaţia de rigoare, după care ajunge pe secţie. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de aşteptare din punct de vedere al luării atitudinii terapeutice. Tomograful arată leziunea pulmonară de tip COVID”, a mai spus atunci Cercel.
Streinu-Cercel a menționat și că institutul are specialiști foarte buni, care se pricep la CT și că “de luni, aparatul va intra în utilizare continuă”.
La fix o lună, “utilizare continuă” înseamnă de fapt utilizare zero. “Acest tomograf nu a fost folosit niciodată, nici un pacient nu a fost scanat, iar acest lucru poate fi confirmat de softul aparatului, care stochează toate datele”, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la “Balș”.
Informația a fost confirmată și de Institutul Matei Balș. “Tomograful nu poate fi folosit din cauza lipsei de personal. Nu avem suficienți radiologi cu competențe în CT”, a declarat pentru Libertatea doctorul Apostolescu Cătălin, purtătorul de cuvânt al institutului.
“Avem trei radiologi, dintre care doi au competențe în tomografie computerizată, iar aceștia au deja rolul lor. Nici un alt specialist nu s-a oferit voluntar să ne ajute. Am dat sfară în țară, dar încă nu am primit nici o ofertă”, a mai spus medicul Apostolescu.