Cuprins:
Diferența dintre computerele cuantice și cele obișnuite
Computerele cuantice sunt în mod inerent „zgomotoase”, ceea ce înseamnă că, fără tehnologii de corectare a erorilor, unul din 1.000 de qubiți – unitățile fundamentale ale unui computer cuantic – eșuează.
În schimb, la computerele convenționale, doar unul din 1 miliard de miliarde de biți eșuează. Această rată ridicată de eroare a fost una dintre principalele bariere în calea dezvoltării mașinilor cuantice suficient de bune pentru a depăși supercomputerele.
Noul procesor cuantic Willow
Noul procesor cuantic (QPU) al Google, numit „Willow”, este primul din lume care obține rezultate „sub prag” – un jalon stabilit de informaticianul Peter Shor într-o lucrare din 1995. Conform Live Science, aceasta înseamnă că erorile într-un computer cuantic se vor reduce exponențial pe măsură ce se adaugă mai mulți qubiți fizici.
Tehnologia se bazează pe qubiți logici, codificați folosind o colecție de qubiți fizici într-o formațiune de rețea. Toți qubiții fizici dintr-un singur qubit logic partajează aceleași date, ceea ce înseamnă că, dacă unii qubiți eșuează, calculele continuă, deoarece informațiile pot fi găsite în continuare în cadrul qubitului logic.
„Ceea ce am reușit să facem în corectarea cuantică a erorilor este o etapă foarte importantă – pentru comunitatea științifică și pentru viitorul calculului cuantic – și anume [să] arătăm că putem realiza un sistem care funcționează sub pragul de corectare cuantică a erorilor”, a declarat Julian Kelly, directorul de hardware cuantic al Google Quantum AI, pentru Live Science.
Această sarcină dificilă necesită eliminarea mai multor erori dintr-un sistem decât cele care sunt introduse. Sub acest prag, oamenii de știință pot scala un computer cuantic pentru a fi din ce în ce mai mare, iar erorile vor continua să scadă, a explicat Kelly.
„Aceasta a fost o provocare remarcabilă timp de 30 de ani – de când ideea de corectare cuantică a erorilor a fost concepută la mijlocul anilor ’90”, a spus Kelly.
Implicații pentru viitorul computerelor cuantice
Reducerea ratei de eroare permite crearea de computere cuantice mai mari și mai capabile, care ar putea revoluționa diverse domenii, de la criptografie la descoperirea de medicamente.