Aproape ca nu exista copil care sa nu fie familiarizat cu computerul. Chiar si la scoala cei mici il folosesc, iar notiunile de baza le sunt predate din clasele primare. Nu este un lucru rau; acesta e un instrument important in procesul de invatamant. Insa medicii ii avertizeaza pe parinti ca dezvoltarea celor mici poate fi afectata de utilizarea in exces a computerului.
In cazul celor mici, orele petrecute in fata calculatorului pot avea urmari ce le marcheaza intreaga dezvoltare. “In general, copiii pierd timpul cu jocurile si cu navigatul pe Internet, uneori ore-n sir in fiecare zi. Acest obicei afecteaza tot organismul. Impactul cel mai mare il are asupra sistemului nervos: pot aparea tulburari de memorie si de atentie.
Copilul nu se mai poate concentra, e distrat si uita lucruri”, explica dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS.
„Ochii dau primele semne ca s-a exagerat”
Ochii dau primele semne ca s-a exagerat cu statul in fata calculatorului. “Stresul ocular face ca ochii sa lacrimeze si sa se inroseasca. Un copil poate ajunge sa aiba nevoie de ochelari pentru ca petrece ore-n sir in fata computerului”, sustine dr. Luca.
Prinsi de jocul pe computer si atenti sa nu rateze impuscaturile din jocuri sau cursele virtuale de masini, copiii nu simt cand se instaleaza durerile de gat sau de spate. “In cazul celor mici e vorba despre un organism in crestere, in formare, iar pericolul major il constituie o eventuala deformare a coloanei vertebrale”, spune dr. Luca.
“De asemenea, se pot instala si dureri la incheieturile mainilor sau dureri de umeri. Un copil care sta nemiscat pe scaun cateva ore pe zi, concentrat la calculator, poate capata scolioza, se poate cocosa. Si, nu in ultimul rand, un joc stresant, cu lupte sau curse, daca este utilizat zilnic, timp de mai multe ore, poate duce chiar la tulburari cardio-vasculare, din cauza emotiilor”.
Mai mult, folosirea in exces a computerului poate genera tulburari de metabolism. “Activitatea este sedentara, fapt ce se asociaza deseori si cu o alimentatie tip fast-food, o „rontaiala” continua de chipsuri sau alte alimente ce aduc un aport caloric mare. In lipsa exercitiului fizic, o astfel de alimentatie poate duce la obezitate, ceea ce in cazul unui copil are urmari pentru toata viata. De cele mai multe ori, un adolescent obez va deveni un adult obez”, explica dr. Luca.
Lumea virtuala ii face timizi, introvertiti si antisociali
Copilul care s-a retras intr-o lume a lui, lumea virtuala a computerului, va ajunge, cel mai probabil, un antisocial. “Micutul isi creeaza acolo un alt univers care nu are nici o legatura cu realitatea. Cand apar problemele cotidiene, din viata reala, un astfel de copil se teme sa le infrunte si prefera lumea virtuala, pe care o poate controla si pe care si-o poate construi cum vrea el. Cel mai adesea, un copil dependent de computer e timid, introvertit, iar ca adult nu se va schimba prea mult. Parintii au rol decisiv in a preveni aceasta situatie. Ei trebuie sa-i faca micutului un program de viata echilibrat, cu plimbari in aer liber si o seama de alte activitati, in asa fel incat accesul la computer sa fie limitat”, ne-a declarat psihologul Ioana Mihaela Radu, de la Clinica PULS.