Aproape 2.000 de oameni trăiesc în comuna Eftimie Murgu, situată într-o zonă pitorească din Țara Almajului. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bătrâni care nu-și mai pot lucra singuri pământul sau să-și crească animalele, notează Banatul Azi.
Primarul localității, Mihai Vladia, i-a convins pe oameni să se asocieze pentru a înființa din nou un CAP. Doar așa crede că pot fi cultivate recoltele de pe suprafața de aproape 10.000 de hectare.
Comuna care a înființat un CAP din nou în Caraș-Severin pentru a revitaliza agricultura din zonă
Edilul susține că 85 la sută din populație a acceptat propunerea de asociere, care va rezolva și situația proprietarilor de animale, în special a celor de ovine și bovine. Mai mult, asocierea sătenilor în cooperativa agricolă de producție ar putea duce și la certificarea mai multor produse tradiționale.
„Vom forma un grup de membri fondatori, câţiva zeci, în special tineri, care îşi doresc şi proiecte şi cu ei începem această asociaţie, urmând ca pe parcurs să ni se alăture şi ceilalţi doritori. Acum lucrăm la documentaţie şi am cerut şi sfatul celor de la Direcţia Agricolă, pentru că imediat după ce ne vom înfiinţa legal, să şi certificăm câteva produse tradiţionale din zonă. E vorba de făina de porumb şi de grâu, măcinată la morile noastre pe apă, brânza de Rudăria, oţetul de prune, care la fel e un produs specific zonei şi altele”, a explicat primarul Mihai Vlădia (foto), pentru sursa citată.
Potrivit edilului, cooperativa agricolă din Rudăria ar urma să înceapă să funcționeze în această vară. Este cel de-al doilea CAP din țară, după cel din Curtici, județul Arad.
Guvernanții au desființat în 1990 cooperativele agricole de producție (CAP), care au stat la baza sistemului socialist de agricultură.
sursă foto: Banatul Azi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro