Locuitorii comunei au trăit momente de groază când și-au dat seama ce se întâmplă, iar primarul a povestit că a decis să izoleze comuna, cu orice risc.

  • Trei persoane au murit, 20 au fost infectate și alte 283 au intrat în izolare la domiciliu în Corbii Mari.
  • “Toate cazurile au avut drept sursă de infecție clinica Diaverum din București, afirmă primarul Ionuț Bănică.
  • După ce Libertatea a scris despre situația scăpată de sub control de la centrul de dializă din Capitală, reprezentanții acesteia au dezvăluit pentru ziar, pe 7 aprilie, bilanțul COVID-19: 74 de cazuri pozitive, 15 persoane decedate.
  • “Au fost momente dramatice, cu o comunitate care putea să alunece foarte ușor de la precauție la panică. A trebuit să luăm măsuri, unele severe, pentru a evita o situație ca la Țăndărei”, mai spune edilul.

Patru dintr-o lovitură

Prima victimă a fost un bărbat de 57 de ani. Alte trei persoane au fost depistate imediat ca fiind infectate.

“Pe 24 martie a fost primul caz, pe 26 martie, omul a murit. Au fost 4 persoane la dializă acolo. Vă dați seama, patru familii, din patru sate diferite”, rememorează primarul Ionuț Bănică.

Momentul a declanșat alerta în comună.

Comuna Corbii Mari e formată din satele Corbii Mari, Bărăceni, Grozăvești, Moara din Groapă, Petrești, Podu Corbencii, Satu Nou, Ungureni și Vadu Stanchii și are peste 8.000 de locuitori.

“Suferință și efort pentru familii”

“În mai puțin de o săptămână, am înregistrat 20 de cazuri confirmate. În total, trei persoane au murit, doi bărbați și o femeie. Ajunsesem la 283 de persoane izolate, dintre care 195 în legătură cu primele patru cazuri. Au fost momente de suferință și privațiuni pentru locuitori, marcate de un efort incredibil al fiecărei familii. Dar acest sacrificiu a contat enorm”, completează Bănică.

Primarul Ionuț Bănică

Majoritatea a ieșit din izolare

Acum, când vorbim, cele 195 de persoane care au fost contacți direcți ai celor depistați pozitiv au ieșit din izolare, fără nici o problemă de sănătate. Mai avem 11 izolați, dar sunt dintre cei care au venit din străinătate.

Ionuț Bănică, primarul din Corbii Mari:

“A fost o perioadă în care a trebuit să dăm un test incredibil al unității și solidarității în fața unui dușman invizibil, dar atât de periculos precum COVID-19”, adaugă primarul.

“Am izolat toate persoanele, toți contacții, am făcut program strict la magazine, nu aveau voie să vândă decât la geam. Am redus maximum legăturile cu exteriorul. Dacă nu ne mișcam, riscam să devenim ca Țăndăreiul”, adaugă el.

Apoi au apărut problemele cu distribuitorii de alimente și medicamente, care au evitat să vină în comună, de teamă să nu se îmbolnăvească.

“Zile crâncene, când abia aveam pâine în comună”

“Sincer, au fost zile crâncene, când abia am avut pâine în comună. Fac și acum un apel către toate societățile comerciale, angajatori, distribuitori, firme de curierat să-și reia activitatea în regim normal în timpul cel mai scurt cu putință”, mai spune Bănică.

Primarul afirmă că a împărțit măști și a achiziționat dezinfectant pentru străzi din bugetul propriu al primăriei. CJ Dâmbovița a contribuit cu 40.000 de lei, alte sume s-au strâns din donații.

IPJ și Jandameria au trimis forțe de ordine. “Noi aveam doar patru polițiști. Aș vrea să spun că am lucrat bine și cu DSP-ul”, explică Bănică.

Substanțe dezinfectante împrăștiate pe drumurile din satul Grozăvești

Deși a relaxat măsurile restrictive din comună, primarul insistă că “asta nu trebuie să însemne o relaxare a precauțiilor, pentru că riscăm să ne întoarcem de unde am plecat. Ar fi dramatic”.

“Sperăm să scăpăm cu bine din această încercare”, a mai spus edilul localității.

Urmărește-ne pe Google News