Tonga este un arhipelag din Oceanul Pacific, cu 150 de insule și insulițe, dintre care 40 locuite.
„Oamenii de pe insula principală vor avea acces la internet aproape imediat”, a declarat, pentru Reuters, James Panuve, directorul executiv al Tonga Cable, după ce o navă de intervenții a reușit să repare cablul secționat de erupția vulcanului.
Capelanul școlii Penisimani Akauola Tonga a fost printre cei care s-au întors online pentru prima dată de când dezastrul a lovit micuța națiune insulară la mijlocul lunii ianuarie. „Prima postare pe Facebook din 15 ianuarie! Sunt binecuvântat pentru această oportunitate! Cablul Malo Tonga și Guvernul Tonga!”, a scris capelanul.
Locuitorii din Tonga s-au chiniut cu servicii de satelit improvizate, în timp ce se lucra la repararea cablului subacvatic afectat de erupția vulcanică.
Nava de reparații „Reliance” a avut nevoie de 20 de zile pentru a înlocui o secțiune de 92 kilometri a cablului submarin de fibră optică – în lungime totală de 827 kilometri – care conectează Tonga de Fiji și de alte rețele internaționale.
James Panuve a mulțumit companiilor de telecomunicații din insulele vecine din Oceanul Pacific, în special celor din Noua Caledonie, care au ajutat Tonga în aceste momente dificile.
După restabilirea comunicațiilor, următorul pas este acela al reparării cablului intern care conectează insula principală Tongatapu cu insulele periferice – și acesta grav afectat de tsunami. „Reparațiile ar putea dura de la șase până la nouă luni. Nu avem suficient cablu”, a spus James Panuve.
Cu toate acestea, comunicarea folosind servicii intermediare prin satelit către insulele periferice s-au îmbunătățit, după ce conexiunile din insula principală din Tonga au revenit la fibra optică.
Unul dintre cei doi furnizori majori de servicii, Digicel, a anunțat că toți clienții săi de pe insulele Tongatapu și Eua au fost conectați la lumea exterioară, pe măsură ce conexiunea de date a fost restabilită.
Foto: EPA