Chiș, un fermier de aproape 61 de ani dintr-o comună din județul Bihor, a fost reținut pe 8 octombrie, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.
Victimele, care proveneau din medii defavorizate, fără un loc de reședință stabil și cu afecțiuni medicale, munceau la ferma din Bihor până la epuizare, fără să fie plătite, într-un “climat de teamă impus prin violență fizică și verbală”, conform procurorilor.
În plus, fermierul le-ar fi reținut buletinele, ca metodă de control, mai arată DIICOT, care a identificat cel puțin șase victime în perioada 2018 – octombrie 2020.
“Sclavi la o fermă din Bihor” au titrat ziarele în ziua publicării comunicatului, iar apoi știrea s-a stins.
Fermierul, cercetat în libertate
Bărbatul fost reținut doar pentru 24 de ore. Ulterior, s-a instituit măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, au precizat reprezentanții IPJ Bihor pentru Libertatea miercuri, 14 octombrie. Adică, e cercetat în libertate.
Printre cele șase victime e și un minor.
Acesta a fost preluat de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și i se asigură “temporar cazare și masă”, conform IPJ Bihor.
Cum e văzut proprietarul fermei în sat?
“Sincer, sunt surprins de ce am auzit și eu”, exclamă Ioan Gligor, primarul ales din comuna Oșorhei, județul Bihor. Acesta a candidat pentru fotoliul de edil din partea PNL. “Nu îmi convin chestiile astea, că sunt la noi în comună”.
Deși a fost viceprimar în ultimii patru ani, nu vrea să comenteze situația de la fermă. Motivează că familia inculpatului l-a sprijinit mai mult în alegeri pe contracandidatul său de la PSD și că s-ar putea interpreta ce ar spune despre el.
Precizează, totuși, că de fermier nu poate zice vorbe rele. “Or muncit, și-or văzut de treaba lor”.
“În Oșorhei sunt 1.000 de ferme!”
“Nu cunosc situația”, tranșează discuția telefonică fostul primar Ioan Pop, care a ales să nu mai candideze în toamna aceasta.
“În Oșorhei sunt 1.000 de ferme!”, răspunde Pop. “Credeți că primarul pleacă la fiecare fermă? Doctorul veterinar trebuia să vadă chestiile astea, care pleacă pe acolo. Sau cei de la APIA”.
“Mai mult, el nu o declarat nicio vacă pe raza comunei Oșorhei”, adaugă fostul primar.
“Or muncit toată viața lor pe coate”
Adrian-Ioan Seica, candidatul PSD la Primăria Oșorhei, care a obținut doar 12,4% din voturi la alegeri, e mai liber la vorbă.
“Mi se pare un pic lucru cam abuziv (reținerea fermierului – n.r.). Nu știu din ce cauză. Pe acel om îl cunosc personal. Om de 60 de ani, nu știu cât putea fi el de agresiv, să țină pe cineva sechestrat în câmp”, explică pentru Libertatea Seica.
Și acesta zugrăvește portretul fermierului cu accent pe hărnicie:
Sunt niște oameni care or muncit toată viața lor pe coate. Normal că or muncit cu oameni, că n-or putut munci singuri, că nu sunt tractoare. Și tractoarele mai cedează.
Adrian-Ioan Seica:
Au avut firmă de exploatare forestieră, recent și-au făcut o sală de nunți, “atunci or cam îngropat bani”, apoi și-au făcut fermă de vaci, cu 50-100 de capete, povestește Seica despre familia inculpatului.
“Parcă ar fi fost niște clanuri de interlopi”, se referă acesta cu ironie la felul în care autoritățile și presa l-ar fi prezentat pe fermier. “Nici vorbă! Toată viața lor or muncit și și-or adunat prin muncă, nu prin alte prostii!”.
Bărbatul îi descrie apoi pe cei ce munceau la fermă, oamenii despre care DIICOT spune că au fost traficați.
“Haideți să vă zic. Ce fel de om stă în ziua de azi să muncească la animale? Eu nu cred că e unul coerent. Nu numai coerent. Reduși, adică. Niște oameni mai reduși”, spune Seica.
“Normal că dacă mergi după om în gară, îi ceri buletinul”
Cei ce lucrau la fermă erau recomandați de alții sau luați din gară, explică fostul candidat PSD procesul de recrutare.
“Îi aducea recomandați de altcineva, în principiu cineva care își caută de lucru. Sau îi aducea din gară. Și normal că dacă mergi după om în gară, îi ceri buletinul, nu? Îl duci la tine în fermă, cine e? În gară găsești și criminali, și violatori. Normal că îi ceri buletinul”, justifică Seica faptul că fermierul le cerea buletinele.
Procurorii DIICOT precizează însă că proprietarul fermei le reținea actele de identitate “ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația”. Mai mult, “aceste acte rămâneau în posesia inculpatului, care a refuzat restituirea la cererea repetată a victimelor”.
“Le reținea sau nu le reținea, asta nu știu. Dar dacă îți aduci un om la fermă sau în orice instituție, îi ceri un act de identitate să vezi cu cine stai de vorbă”, concluzionează candidatul perdant la primărie.
Unul dintre fiii fermierului, condamnat la închisoare cu suspendare pentru șantaj
Ciprian, unul dintre fiii inculpatului, fermier la rândul lui, a fost condamnat la începutul acestui an la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru șantaj în formă continuată.
După terminarea unei relații extraconjugale, acesta a trimis persoanei vătămate “prin rețelele de comunicare WhatsApp și Messenger, un număr de 414 mesaje (387 prin rețeaua WhatsApp și 27 prin rețeaua Messenger) conținând amenințări cu acte de violență și cu darea în vileag a unor fapte și împrejurări ținând de viața intimă a acesteia, cerându-i restituirea sumei de 10.000 de euro pentru a nu da curs amenințărilor”, arată motivarea instanței.
- “Te omor eu k mana mea. Jur pe ce vrei u!”
- “Pregătește banii ce ți i-am dat, că-ți scot toate din tine și merg la pârnaie 12 ani”, amenința acesta în două dintre cele 414 mesaje trimise fostei iubite.
În plus, atât fiul, cât și tatăl se judecă în prezent cu Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Bihor, pentru anularea unor acte administrative.
Instituția a refuzat să ofere mai multe detalii, invocând faptul că sunt date personale.